jump to navigation

Inkonsekvent argumentation april 12, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Debatt.
trackback

Som vissa kanske har noterat har Gerry Allgode i en rad insändare argumenterat för att prostitution borde vara lagligt. Huvudargumentet har varit att det som två myndiga människor frivilligt kommer överens om har staten inte med att göra, så länge överenskommelsen inte skadar en tredje part. Låter vettigt.

Jag kan komma på en till sådan frivillig överenskommelse som idag är förbjuden i lag. Säg att en person på Brändö, som äger ett stycke strandtomt, och en person från, säg Åbo, kommer överens om en tomtaffär.  Brändöbon går, frivilligt, med på att sälja sin tomt och Åbobon går, återigen frivilligt, med på att köpa den. Trots att detta är en frivillig överenskommelse mellan två myndiga personer, som inte skadar tredje part, finns det en lag som förbjuder den. Lagen heter hembygdsrätten.

Jag har tidigare i en insändare argumenterat för att denna lag bör avskaffas. Gerry Allgode var en av dem som kommenterade insändaren på Ålandstidningens hemsida, och han skrev då att ”vi skall ha vår hembygdsrätt kvar”. Varför vill Gerry Allgode avskaffa ett förbud mot en frivillig överenskommelse (prostitution) men behålla en annan (hembygdsrätt)? Är det fler än jag som tycker mig se en viss inkonsekvens i Allgodes argumentation?

Annonser

Kommentarer»

1. Åge V. Mariehamn - april 12, 2006

En viss inkonsekvens ja. Men lagen om hembygdsrätt torde vara långt viktigare än lagen mot prostitution.

Men kanske borde din insändare (om man kan kalla det man skriver i en blogg ”insändare”)publiserats i tidningen Åland.

Mvh. Åge V. Mariehamn.

2. butjo - april 12, 2006

Det beror lite på hur man ser det. Om man anser att alla förbud mot frivilliga överrenskommelser myndiga individer (som inte skadar tredje part) emellan är skadliga, finns det väl större skäl att avskaffa ”viktigare” förbud — dvs de förbud som påverkar störst antal människor.

Funderade på att skicka in den till bladen, men jag kom på bättre tankar. Försöker i allmänhet skicka in insändare som kommer med konstruktiva förslag, och inte sådana som bara kritiserar. Jag hinner dock ångra mig ännu, så jag kanske skickar in den vid ett senare tillfälle.
/Fredrik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: