jump to navigation

Kriget mot terrorismen och islam (nej, inget seriöst) augusti 1, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Debatt.
trackback

Jag måste skriva en kort kommentar till ett blogginlägg om kriget mot terrorismen (eller egentligen ett blogginlägg om en film som handlar om detta krig) författat av Carl Svanberg (även denna blogg innehåller en kommentar). Han skriver:

Orsaken är inte, som vänstern säger, fattigdom. Orsaken är inte, som de neokonservativa säger, för lite demokrati. Orsaken är inte, som libertarianerna säger, amerikansk närvaro i Mellanöstern. Orsaken är inte, som “experterna” i medierna säger, Israel. Orsaken är inte, som de kristna säger, för lite kristendom i Mellanöstern. Orsaken är islam.

Detta är helt enkelt ett påstående som det ö.h.t. inte finns några vetenskapliga belägg för. Jag är inte någon expert på terrorism, men jag har haft förmånen att lyssna på flera intressanta presentationer i detta ämne på vetenskapliga konferenser.

Kortfattat så är den genomsnittlige terroristen inte speciellt religiös. Han har oftast inte en utbildning från en religiös skola, utan en bakgrund som civilingenjör. Han kommer oftast från ett land med få politiska fri- och rättigheter och tillhör oftast medelklassen (ofta har han gjort en misslyckad klassresa).

Vad driver dessa ganska vanliga människor att begå hemska terroristdåd? Detta är givetvis svårt att spekulera i, men en nödvändig förutsättning verkar vara att det råder en syn i samhället där terrorister betraktas som hjältar. De flesta terrorister verkar inte drivas av en religiös övertygelse, utan helt enkelt av önskan att bli betraktad som en hjälte av sina medmänniskor.

Så det farliga är inte mullorna, religiösa skolor eller ens Islam. Det är de vanliga, oftast ganska sekulära människorna i Indonesien, Mellanöstern, osv som i sitt hat mot Väst upphöjer mördare till hjältar. Och detta, att de betraktar terrorister som hjältar, har, tror jag, väldigt lite med Islam att göra (även om den används för att motivera varför terrorister skulle vara hjältar). Snarare beror det på fattigdom, brist på demokrati och amerikansk närvaro i mellanöstern.

Annonser

Kommentarer»

1. Tobias Struck - augusti 3, 2006

”De flesta terrorister verkar inte drivas av en religiös övertygelse, utan helt enkelt av önskan att bli betraktad som en hjälte av sina medmänniskor”.

Jaha du, och vad tror du att denna längtan kommer från? Knappast Ayn Rand, va?

Rättvis egoism är en diskurs precis som feodal osjälviskhet. Men det är osjälviskheten som får patos av de patriarkala religionerna.

En rättvis egoist i en rättvist egoistisk kultur känner sig knappast som en hjälte av att skada eller döda sig själv…

Däremot lever feodala patriarkala diskurser kvar i Sverige: Osjälviskhet får västerländska flickor att skära sig. De har mycket ”trots” att straffa sig rena med i en kultur där är ”söt och snäll” och ”go and fucking get it” som tävlar om den diskursiva hegemonin.

Du vet vilken av diskursena som jag håller på…

2. Wolfenstein - augusti 3, 2006

Så att farbror Usama säger rakt ut att han bedriver krig i Islams namn duger inte åt dig?

3. Jurgen - augusti 3, 2006

”Detta är helt enkelt ett påstående som det ö.h.t. inte finns några vetenskapliga belägg för.”

”Snarare beror det på fattigdom, brist på demokrati och amerikansk närvaro i mellanöstern.”

Du förkastar ett, som du säger, ogrundat påstående, för att därefter komma med ett eget, som det ser ut som, ogrundat påstående. Personligen tror jag (lite halvt ogrundat) att terrorism beror på idioti. Hela kulturen verkar vara genomsyrad av idioti, ledarna är idioter, idioti framställs som hjältemod, idioterna dyrkas osv. idioti leder även till fattigdom, islam, brist på demokrati och till och med amerikansk närvaro. Därför tycker jag att min förklaring är bättre än era, eftersom min förklarar hela apparajset.

Förresten. Amerikansk närvaro finns för att de uppenbarligen inte kunde sköta sig innan de fanns där. Därför kan det omöjligen vara hela förklaringen.

/Jurgen

4. butjo - augusti 4, 2006

”Så att farbror Usama säger rakt ut att han bedriver krig i Islams namn duger inte åt dig?”

Nej, främst därför att den stora majoriteten av världens muslimer anser att Usama ganska gravt misstolkat vad Islam går ut på.

Att någon knäppgök säger sig föra ett krig i någon ideologis namn behöver inte kasta en skugga över den ideologin. Om någon gök skulle få för sig att mörda folk i Ayn Rands namn, skulle detta betya att att objektivismen var anti.liv och förespråkade terrorism?

De tora flertalet muslimer bedriver inte ett krig i Islams namn, de är ganska fredliga av sig.

5. butjo - augusti 4, 2006

”Jaha du, och vad tror du att denna längtan kommer från [att bli betraktad som hjälte]? Knappast Ayn Rand, va?”

Även om den kommer från Islam, vilket jag tvivlar på, betyder detta endast att Islam gör sog skyldig till att skapa ett behov hos människor att bli betraktade som hjältar.

6. butjo - augusti 4, 2006

Jurgen. Jag har ingen bra förklaring till varför vissa människor begår terroristdåd och, framförallt, varför vissa männsikor betraktar terrorister som hjältar (vilket verkar vara orsaken till varför terroristerna väljer att bli just terrorister).

Att jag slänger fram några förslag på slutet är mer för att visa att de inte är smre än tesen att det är Islams fel.

Och visst är det så att om alla vore övetrygade naturrärrare (och levde efter detta) skulle ingen begå några terrorhandlingar. Detta betyder dock inte att orsaken till varför det finns terrorister är att alla inte är naturrättare eller objektivister utan att vissa är muslimer, katoliker osv.

7. Tobias Struck - augusti 6, 2006

Det var inte behovet av att bli sedd som hjälte som jag ifrågasatte. Det är väl ett OK behov i sig.

Frågan är vilka handlingar som anses göra dig till hjälte i din kulturella kontext.

Varför lär du dig inte mer om Islam, istället för att göra lösa antaganden och tro saker. Tro gör man i kyrkan.

En hjälte enligt Islam är en som strider för Guds sak, för utbredandet av Islam. De som dör i kampen för utbredandet av Islam, kommer raka vägen till Paradiset, enligt Koranen:

http://www.fomi.nu/korancitat/valdsuppmaningar.htm


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: