jump to navigation

Rånet av Ålandsbanken: en maning till lugn augusti 15, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Naturliga rättigheter, Rättighetskränkningar.
trackback

Tänkte att jag kort skulle kommentera det rån mot Ålandsbanken som ägde rum förra veckan, eller snarare kommentarerna som fällts efter fullbordat faktum.

webbankrn.jpg

Jag hade kanske väntat mig ännu kraftigare reaktioner, men de som förekom var tillräckliga för att göra mig mörkrädd (jag kan bara ana vad som sades på arbetsplatser, över middagsbord osv den gångna veckan).

Till saken: kommentarerna har gått ut på att den Åländska polisen är inkompetent/underbenarmad osv, att förövarna (om de grips) borde få mycket höga straff och att vi kanske tom borde tumma lite på vår demilitarisering, våra grundläggande fri- och rättigheter samt vår öppenhet mot omvärlden för att undvika att något liknade sker i framtiden.

Några citat:

Det är ju f-n skandal, hela poliskåren borde bytas ut!!

De [rånarna] bör brännas på bål!

Det första man skulle ha gjort skulle ha varit att kalla in den nationella insatsstyrkan och manglat rånarna till flisor. Skit i demilitariseringen, statuera exempel nu innan det blir vardag.

Och ett citat från ledaren i Ålandstidningen:

Åland blir allt mer en integrerad del av världen, in- och utflyttningen ökar liksom kontakterna med omvärlden. Då måste man nog också inse att alla som reser hit inte kommer med de bästa avsikter.

För att göra mig så kortfattad som möjligt listar jag saker vi inte bör göra.

  • Vi bör inte avskeda hela poliskåren bara för att de ännu inte gripit förövarna några dagar efter att rånet ägde rum. Jag är övertygad om att den Åländska polisen gör så gott de kan och har stora chanser att klara upp detta.
  • Vi bör inte lyncha förövarna eller kräva radikalt höjda straff. De har kränkt mängder av individers rättigheter (ägarna till de stulna bilarna; personalen som de hotade; banken som de rånade; de Ålänningar de utsatt för fara genom sitt beteende; osv) och detta måste de givetvis straffas för. Straffet bör dock inte vara större än att det kompenserar de drabbade för sitt lidande samt agerar som en avskräckning för dem och andra att begå liknade brott i framtiden.
  • Vi får absolut inte ge upp våra grundläggande rättigheter, personliga integritet eller vår demilitariserade status bara för att Ålandsbanken rånats. Den största faran med dessa typer av brott är inte brottet i sig utan vad de kan skrämma oss att göra: ge upp våra fri- och rättigheter av rädsla för nya dåd; sluta lita på varandra; osv.
  • Vi får naturligtvis inte se detta som en skäl att stänga våra gränser mot omvärlden. De flesta som kommer till Åland gör detta för att utföra produktivt arbete och handla med Åländska företag och privatpersoner. Vi bör inte förvägra dessa personer rätten att komma hit i hederligt syfte, bara för att vissa individers syfte med att komma hit inte är lika beundransvärt.

Slutligen vill jag säga att jag, som Ålänning, går stärkt ur denna episod. De flesta Ålänningar har visat ett stort mått av civilkurage och empati. Jag tror få Ålänningar ryckte på axlarna och sa ”det var inte mina pengar ändå” utan de flesta kände nog att de själva blivit rånade och utsatta för en kränkning. Så länge denna typ av tillit, respekt för individers grundläggande rättigheter, civilkurage och empati genomsyrar det Åländska samhället, finns det all anledning att se ljust på framtiden.

Kommentarer»

1. butjo - augusti 16, 2006

Nu har även Nina Fellman skrivit en ledare om ämnet
http://www.nyan.ax/template21.con?iArticle=5325

2. Jakob Lundberg - augusti 16, 2006

Det är väl klart att man inte kan räkna med att polisen skulle göra något. De var ju upptagna med att släcka bilen… Jag är rätt säker att rånarna var föga rädda för polisen.

Nej, vad som behövs är att de som vill försvara sig själva ska få göra det.

3. butjo - augusti 16, 2006

På ett sätt är jag glad att polisen inte lyckades få fatt rånarna inne i Mariehamn. De körde med flyktbilen bara meter ifrån där man min fru stod och tittade på den brinnande bilen. Hade inte varit trevligt med en eldstrid med automatvapen i den folkmassan.

F.ö. så tycker jag nog polisarbetet som sker i efterhand samt säkrare rutiner och bättre säkerhet är bättre än ökad beväpning hos bankpersonal (dvs ökade möjligheter att försvara sig själva). Vet inte om jag tycker att vare sig banken eller polisen har rätt att utsätta oskyldiga människor för risk bara för att skydda ngn miljon.

Ålandsbanken hade vidare alla möjligheter i världen att på ett bättre sätt skydda sina egna pengar. Det var deras eget fel att rånarna kunde ta sig in genom ett vanligt, olarmat fönster och ta pengarna innan de hade lastats i den bepansrade värdetransporten som ännu inte anlänt. Om man inte är mer rädd om sina pengar än så förtjänar man nästan att bli av med dem.

4. Jakob Lundberg - augusti 17, 2006

Givetvis har ingen rätt att skada oskyldiga för att fånga kriminella. Däremot kan man spekulera i om det fanns goda möjligheter till försvar inne på banken.

Men allt detta beror ju helt på hur deras försäkring ser ut (försäkringsbolagen uppskattar knappast personskador).

Även under efterarbetet tycker jag försäkringsbolagen börde bära en större börda. Det är ju inte ‘samhällets’ fel att de har blivit av med pengar.

Ps Vadan dessa matte test? Lite väl svåra tycker jag. Speciellt om man inte märker det.

5. butjo - augusti 17, 2006

Du har helt rätt.

Angående matttestet experimenterar jag lite med olika spamfilter. Jag börjar bli vansinnig på allt spam jag tvingas sålla bort dagligen.

På min andra sida testar jag ett där man måste bekräfta sina kommentarer via mail. Vet inte riktigt vilket jag gillar bäst, de har båda sina för- och nackdelar. Lite roligt att jag utsätter alla som vill kommentera för huvudräkning dock 😉

Är jättetacksam för synpunkter och tips på spamfilter…

6. butjo - augusti 17, 2006

En liknande fråga som jag funderat lite på är säkerheten vid stora evenemang. Hur rimligt är det att samhället skall stå för säkertheten till vid fotbollsmatcher, WTO-möten, osv? Vanligtvis kostar dessa typer av evenemang samhället miljontals kronor. Samma sak vid värdetransporter/förvarning av värdefulla föremål eller kontanter, osv. Kan banker, arrangörer, museer, osv kräva att deras egendom skyddas av polis, eller har de ett eget ansvar?

Kanske får starta en LD-tråd om det vid senare tillfälle =/

7. Jakob Lundberg - augusti 17, 2006

Personligen anser jag att ingen kan kräva att någon annan ska skydda ens egendom. Dock är det ju vänligt att hjälpa till om någon behöver hjälp.

Men det är ju min åsikt som anarko-liberalist…

8. Fredrik Gustafsson - augusti 17, 2006

Om man betalar skatt (alt. avgift till en protective agency) för att staten skall skydda ens egendom har man rätt att kräva det i viss mån.

Jag hoppas att detta med AK bara är en fas 😉

9. Fredrik Gustafsson - augusti 17, 2006
10. Jakob Lundberg - augusti 17, 2006

Det är lättare att kräva något om man kan låta bli att betala…

Det här med AK är 3-fas. Minst! (Förlåt, elektriker skämt)

11. andreas04: close to attraction - augusti 26, 2006

[…] Niklas Lampi har skrivit en bra ledare om rånet mot Ålandsbanken och är inne på samma saker som jag var tidigare. Polisen på Åland kan inte lastas för det som hänt, utan ansvaret faller (förutom på rånarna) på Ålandsbanken, som hade alla möjligheter att bättre skydda sin egendom, men valde att chansa med en minimal och undermålig säkerhet, och försäkringsbolaget som uppenbarligen ställt alltför dåliga krav på säkerheten. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: