jump to navigation

Förföljelsemani på Frihetsfronten augusti 15, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Okategoriserat.
trackback

Jag klarade av det första av månadens seminarier i helgen. Efter en vecka av intensivt semestrande på Åland med en drös kompisar från Sverige gav i fredags sig jag, Carl-Magnus (aka buffy) och Johan (aka Johnil) iväg till Frihetsfrontens sommarseminarium på Barnens Ö utanför Norrtälje.

Jag och Johnil missade första seminariet med Johan Ingerö eftersom jag var tvungen att ila iväg till Kapellskär för att hämta en försändelse mediciner från Ålandsfärjan. Vi hann tillbaka till det andra seminariet — Carolin Dahlmans föredrag om strukturer – men så här i efterhand önskar jag att vi hade kört vilse.

Till ”höjdpunkterna” hörde när Carolin påstod att det inte finns någon fri vilja, varpå någon i publiken ställde den berättigade frågan, ”Vad menar du med fri vilja, om du nu anser att det inte finns?” Carolin svarade att hon inte kunde ge en ”exakt definition”, att vad fri vilja är ”varierar från person till person” och ”från fall till fall”, och att ”frågan inte är svart och vit”. Atlasvibbar någon?

Efter att ha fått utstå en hel drös frågor under presentationen, som hon inte kunde ge några vettiga svar på, förklarade hon innan det var dags för den mer officiella frågestunden att hon ville att vi i publiken skulle ”samtala med varandra” och att hon inte ville ha några frågor eller någon kritik.

Nästa dag var det så dags för Stig-Björn Ljunggren, vars största bedrift var att med all önskvärd tydlighet visa att han inte har den blekaste aning om vad ordet nyliberalism innebär. Utan att överdriva betraktar Stig-Björn alla reformer som rör sig bort från en total kommandoekonomi och fullfjädrad socialism som nyliberalism.

Sedan drev han testen att nyliberalismen hade vunnit i Sverige, och att moderaterna hade förändrats och inte förändrats på samma gång. Om det inte vore för Carolin Dahlmans batteri av motsägelser dagen innan hade jag antagligen sagt något, men efter gårdagens övning var jag alldeles för avtrubbad för att bry mig.

De övriga seminarierna höll en, enligt min mening, betydligt högre kvalitet, även om presentationerna inte direkt nådde några astronomiska höjder. En sak som jag reflekterade över under Isobel Hadley-Kamptz presentation var denna tendens nyliberaler har att gå omkring och inbilla sig att de är förföljda, övervakade och trakasserade (och då menar jag inte att staten kräver dig på skatt, utan mer långtgående konsprirationer) av den stora stygga staten och att de lever i ett land av informatörer, bara för att de skall ha något att bli upprörda över. Snacka om I-landsproblem.

Lördagens höjdpunkt var istället när vi gav oss iväg in till Stockholm för att träffa ett gäng från Liberal Debatt. Jag hade väntat mig ett gäng socialt missanpassade personer som bara kan prata politik över nätet, men dessa farhågor kom helt på skam: alla var hur trevliga, vältaliga och intelligenta som helst. Som Johnil skrev efteråt: ”Efter all vapen-, sedes- och drogliberalism på Frihetsfronten blir jag nästan rörd när jag tänker på hur normala ni är”.

Överlag var sommarseminariet, som avslutades av ett föredrag av Oscar Swartz och några avslutande ord från HAX, lite av en besvikelse, även om middagarna, luncherna och fotbollen var ganska roliga. Nästa anhalt: den 14:e ekonomisk-historiska världskongressen i Helsingfors. Hoppas på lite mindre förföljelsemani bland deltagarna då.

Kommentarer»

1. butjo - augusti 16, 2006
2. Anders - augusti 17, 2006

Det var trevligt att träffa er också…

3. Fredrik Gustafsson - augusti 17, 2006

Trevligt 🙂 Synd att du inte kunde hänga med ut på krogen. Vi hade ganska många roliga diskussioner där om Israel, Copyright mm. En mycket trevlig kväll var det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: