jump to navigation

Fula ord augusti 18, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Hembygdsrätten.
trackback

Nu är det säkert bara jag som är aningen överkänslig, men det här med att inflyttade (enligt hembygdsrätten) bara får bo i ”planerade” områden på Åland låter väldigt konstigt i mina öron.

Antingen tänker jag på femårsplaner där staten inte bara bestämmer var man skall jobba, vad man skall producera, vilka tidningar man skall läsa, vilket parti man skall rösta på, utan också var man skall bo.

Eller också börjar jag tänka på det som man från början menade med ordet getto, dvs (planerade) områden i Europeiska städer där människor med en viss kultur eller religion (oftast Judar) tvingades bo, avskilda från resten av befolkningen.

När jag hör att inflyttade endast får bo i planerade områden på Åland ser jag framför mig ett framtida, segregerat Åland där de ”riktiga” Ålänningarna (som har hembygdsrätt) bor i fina hus vid stranden (inte för nära stranden, för det tillåter inte strandskyddet) medan finnar, sigenare och annat ”pack” bor i höghus inom de ”planerade områden” där de inte ens får betjäna sina egna kunder och landsmän på sitt eget språk i butikerna och där barnen tvingas tala ett språk som bara talas utanför de ”planerade områdena” på dagis (det ser näringsrätten till).

Vi är inte där än, men ibland känns det som om vi är på god väg. Eller så är det bara jag som är överkänslig mot vissa fula ord, som planering.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - augusti 18, 2006

Fullt jämnförbart med restriktioner av invandring. Vissa människor har större rättigheter än andra.

Att tillåta ”utlänningar” köpa mark på ”plannerade” områden är marginelt bättre än att förbjuda det helt. Men givetvis inte helt tillfredställande.

2. Fredrik Gustafsson - augusti 18, 2006

Nej, det är klart. Tror dock många som kommer hit (till Åland) utifrån och upptäcker att de bara för köpa bostäder på planerade om råden som inte ligger vid havet (dvs de får inte köpa eller bygga hus på 99% av Ålands landyta) blir ganska besvikna ocg arga. Men som sagt, det är bättre än att de inte får komma hit alls.

Dessutom kommer inflyttade att få ökade möjligheter att rösta på åland i framtiden (efter 6 månader isf sex år, när de redanb har fått hembygdsrätt), och förhoppningsvis kommer de att rösta på någon som försvarar deras rätt att köpa mark var de vill.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: