jump to navigation

Ihopslagning av Ålands gymnasie- och yrkesskolor augusti 28, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Okategoriserat, Utbildning.
trackback

Det har väl knappast undgått någon att det förts en debatt huruvida alla ykreskolor och lyceet på Åland skall slås ihop. Har inte orkat ge mig in i debatten tidigare, och det orkar jag inte nu heller. Ville bara tipsa om att några politiker från fs har skrivit en insändare i ämnet som jag till viss del ställer upp på. Jag saxar lite:

När det gäller Ålands lyceum så anser vi liksom liberalerna att det bästa vore att denna teoretiska och studieförberedande skola fick en mer fristående ställning från den övriga praktiska och yrkesutbildande gymnasieutbildningen…För oss frisinnade är det av största vikt att det fortsättningsvis finns tillgång till olika studiealternativ för såväl praktiskt som teoretiskt begåvade individer.

Givetvis är det så. Eleverna på Åland skall kunna välja mellan olika skolor och de olika skolorona skall genom detta vara konkurrensutsatta. Att slå ihop alla skolor till en låter lite för myckt som ”Ein volk, ein schule” i mina öron. Sedan vore det givetvis bäst om skolorna helt privatiserades (och det rådde fri etableringsrätt för skolor) och elever och föräldrar, genom detta, verkligen fick stort inflytande och valfrihet, men det är en annan diskussion.

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - augusti 30, 2006

Så länge som skolorna styrs av landskapet finns inga möjligheter att avgöra om en sammanslagning är fördelaktig. Det är endast genom vinstmaximeringsberäkningar som svaret på frågan kan fås. Och i väntan på det finns endast politikers godtyckligt motiverade planer.

2. Fredrik Gustafsson - augusti 30, 2006

Du har givetvis alldeles rätt. Det är först när skolorna, eleverna och föräldrarna ges fullständig valfrihet genom att skolorna privatiseras som vi kan se hur stora skolorna bör vara, vad de skall lära ut, osv. Att politiker skall sitta och försöka fundera ut den optimala storleken på Åländska skolor är förstås lite löjligt.

På sätt och vis kan det dock vara motiverat att diskutera hur skolan bör organiseras givet nuvarande system. Det är givetvis att föredra att eleverna inte utsätts för kommunistisk propaganda i statliga monpolskolor och att vissa valfrihet råder, än att så inte är fallet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: