jump to navigation

Att sälja en byrå september 1, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Hembygdsrätten.
trackback

Ett vanligt argument mot mitt förslag att vi skall avskaffa hembygdsrätten, samtidigt som vi givetvis även skall avskaffa fastighetsskatten, är att vi Ålänningar, när priset på våra ägor stiger, inte längre kommer att ha råd att ha kvar våra tomter. Frestelsen att sälja dem till högt betalande utlänningar kommer att vara för stor.

Eller som en av mina motdebattörer skriver:

Gör man avkall på jordförvärvslagen i den riktning som du Fredrik förespråkar är jag illa rädd för att vi själva inte har råd att äga den ärvda jorden.

Felaktigheten i detta resonemang kan bäst illustreras med ett exempel. Tänk dig att i ditt hem har du en antik byrå som funnits i din släkts ägo i flera generationer. Det är en väldigt fin byrå och du har stor glädje av den. Du har inga tankar på att någonsin sälja den.

En dag får du dock för dig att ta med dig byrån till antikrundan för att, på skoj, se vad den är värd. Du får en stor chock när programledarna förklarar för dig att byrån är värd inte mindre än en miljon euro.

Efter att ha funderat ett tag beslutar du sig för att du inte har råd att ha byrån kvar. Du har precis tagit ett stort lån för att bygga ett hus, och du har märkt att räntekostnaderna är tyngre än du hade trott. Du skulle väldigt gärna vilja behålla byrån, men anser dig inte ha råd till detta eftersom du skulle kunna göra dig helt skuldfri bara du sålde den.

Om vi använder samma resonemang som de som är emot ett avskaffande av hembygdsrätten måste vi dra slutsatserna: det vore bättre om du aldrig gått till antikrundan och fått din byrå värderad, eftersom detta gjorde att du inte har råd att ha din byrå kvar; program som antikrundan borde förbjudas, eftersom de gör att människor inte har råd att ha sina ärvda släktklenoder kvar.

Förhoppningsvis märker ni själva hur absurt detta resonemang är. Anledningen till att du inte hade råd att ha byrån, eller marken, kvar är pga att du plötsligt fick möjlighet att byta den mot något du värderar ännu högre. Om man får möjlighet att byta något man äger mot något man värderar ännu högre, då får man det bättre, inte sämre.

Det är visserligen sant att du värderade byrån eller marken högt, och att du är ledsen över att du inte kan ha den kvar, men mina motdebattörer lämnar bort den andra, ljusare, sidan av myntet: att du frivilligt valde att byta bort den för att få något du värderar högre. De som vill förhindra dig att byta något mot något annat du värderar högre (till sälja din egen mark till vem du vill) gör det sämre för dig, och tro inget annat!

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: