jump to navigation

Förbud mot tobaksrökning på restauranger september 6, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Rättighetskränkningar.
trackback

Jag sitter och lyssnar på debatten i lagtinget lite smått, och jag reagerade på några saker som sades i samband med frågan om tobaksrökning skall förbjudas på restauranger. Det var flera stycken som sa att de var för individens frihet och mot förbud men inte när individer inkräktar på andra individers frihet. Dit hör, enligt flera, tobaksrökning på restauranger.

Detta stämmer inte och anledningen till att det inte stämmer är att alla som går in på en restaurang ingår ett avtal med restaurangägaren. I de fall där rökning är tillåtet förbinder sig gästen att acceptera detta. Om inte, är det bara att gå till en annan restaurang. Dvs, alla som befinner sig på en restaurang där rökning är tillåtet har gått med på det, och att sedan säga att individer som röker inne på restauranger inkräktar på deras frihet är helt fel. Detsamma gäller givetvis de som arbetar där.

Att rökning sedan är skadligt för de övriga gästerna och personalen är ganska oväsentligt. De som jobbar där och de som besöker restaurangen anser tydligen, eftersom de frivilligt valt att besöka en restaurang där rökning är tillåtet, att det inte är skadligt nog för att de skall byta jobb eller uppsöka en rökfri restaurang.

Dock, att genom lagen tvinga alla restauranger att införa ett rökförbud inkräktar på andra människors frihet. En restaurang består av en grupp människor som ingått frivilliga avtal och även om de må skada varandra med sin tobaksrök, skadar de inte tredje part (t.ex. någon som passerar förbi restaurangen).

Som avslutning vill jag säga att jag avskyr tobaksrök. Jag undviker in i det längsta barer där tobaksröken ligger tät. Jag avskyr även countrymusik. Jag undviker in i det längsta barer som spelar countrymusik. Dock, det faktum att jag aldrig skulle gå på barer där rökning var tillåtet eller där det spelades countrymusik betyder inte att jag vill förbjuda andra från att göra det eller förbjuda sådana barer helt.

Om andra vill förstöra sina lungor med rök eller sina trumhinnor med skräpmusik så får de gärna göra det. Att det finns barer som tillåter rökning eller som spelar countrymusik inkräktar dock inte på något sätt på min frihet.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: