jump to navigation

MCA – privatisera nu! september 13, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Privatiseringar.
trackback

För alla som bor i Mariehamn finns det ett ord som få folks puls att stiga, deras goda humör att försvinna och få dem att, helt utan förvarning, leverera ett batteri svordomar. Jag tänker förstås på MCA, det kommunalt ägda TV-bolaget som har hand om Mariehamns TV-sändningar.

Så länge jag kan minnas har TV-sändningarna i Mariehamn varit undermåliga och misskötta. MCA har sänt femman utan tillstånd, vilket ledde kanalen till att kanalen försvann från Åland. På senare tid, och speciellt iom övergången till digital TV har det blivit värre. Det är inget ljud på tvåan, bilden på trean fryser och de finska kanalerna saknar text.

Bilden försvinner ibland i flera timmar helt utan förvarning. Bland annat blev rutan svart de sista tjugo minuterna under Sveriges match mot Paraguay i VM. Jag såg tex inte Fredrik Ljungbergs förlösande kvittring. Mitt starkaste minne från VM är inte finalen, Sveriges vändning mot England utan de många gånger bilden slocknade när det var som mest spännande.

När jag var nyinflyttad skrev jag mail och klagade till MCA där jag påpekade att jag aldrig bott på ett ställe med så dåliga TV-sändningar, trots att jag bott i en by i Borneo som tom saknade mobiltäckning. Visst, TVn kunde slockna där också, men det var bara när det regnade rejält. I Mariehamn slocknar den även om det är ”för bra” väder, vilket var ursäkten efter Paraguaymatchen.

För de som inte är insatta, vad är då detta MCA? Mariehamns Centralantenn Ab bildades 1980 för att motverka de små antennät som privata fastighetssammanslutningar bildade. Det ansågs vara förfulande för stadsbilden att varje hus försågs med en antenn, och detta skulle motverkas med ett centraliserat, statligt antennblog.

Låt dig dock inte missledas av det AB som numera återfinns på slutet. Bolaget är statligt ägt, styrelsen är politiskt tillsatt, har ett mandat på fyra år och består uteslutande av politiker. Det är givetvis här problemet ligger. Politiker kan givetvis ingenting om att sköta TV-bolag utan det är en verksamhet som bäst lämnas till privata, konkurrensutsatta företag vars styrelse består av de mest komptenta, inte de som tillhör det parti som vunnit valet men inte är intressanta för ett mer prestigefyllt förtroendeuppdrag.

Niklas Lampi skriver i en ledare att vi måste ge den nya ordföranden Kristoffer Wendelin (fs) en chans och att han kan representera ett slut på de år av vanskötsel bolaget och stadens innevånare fått utstå. Huruvida Wendelin är så kompetent som Lampi vill få det till och om det är hans fel eller ej att TV-sändningarna ser ut som de gör i Mariehamn spelar i slutändan ingen roll. Så länge MCA är statligt kontrollerat, och inte ett privat bolag som tvingas konkurrera på lika villkor med andra privata leverantörer, kommer situationen i Mariehamn att bestå. Så länge inte rätt incitament för att leverera högkvalitativa TV-sändningar finns, kommer vi att få vänja oss vid en svart ruta, inget text och inget ljud.

Visst, vi kan kanske se tillbaka på de dryga 25 åren MCA har funnits och tycka att det var bra att de privata alternativen kvävdes i sin linda. Vi har i alla fall en stadsbild utan fula antenner på varje hus. MCA fick tom Mariehamns stadsbildsfonds kulturpris 1988 med motiveringen att MCA ”möjliggjort att antennerna försvunnit ur stadsbilden”.

Eller så kan vi inse att TV-mottagningen idag inte sker via fula antenner och, förutom att bolaget uppenbarligen har spelat ut sitt från början tvivelaktiga syfte, att det var ett misstag att bilda MCA överhuvudtaget. Om vi visste att valet stod mellan att ha några fula antenner på några tak i staden under en kort period och att vara dömda att ha undermåliga TV sändningar för all överskådlig framtid, då hade vi nog aldrig valt att förstaliga och centralisera Mariehamns TV-sändningar.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: