jump to navigation

Lunch med Tobben och funderingar kring valet -07 september 14, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Val 2007.
trackback

Har just kommit tillbaka från en lunch med Torbjörn Eliasson (c) som jag debatterat satsningen på golfbanor med. Måste säga att erfarenheten den mannen har och även hans förmåga att klä denna erfarenhet i ord sannerligen är imponerade. Mycket trevlig person och att han delar många av mina socialliberala idéer, är kunnig inom ekonomi, har tagit ställning mot Ålands framtid och att han höll med om att Åländsk Center har en hel del att lära av Centern i Sverige och hur det partiet förändrats de senaste åren gör inte saken sämre. Tom Johan Norberg har ju öppet deklarerat att han kommer att rösta på Centern och Fredrick Federley i riksdagsvalet.

Ett ämne, bland många, som kom upp under lunchen var mitt eventuella deltagande i valet nästa år. Jag har även tidigare funderat på om jag skall ställa upp i valet eller inte, och i så fall för vilket parti. Nu var jag tvungen att tänka efter igen men jag kan dock inte säga att jag kom fram till något. För tillfället är jag ganska nöjd med att försöka utveckla denna blogg och delta i debatten via insändare. Dessutom är jag väldigt sugen på att satsa helhjärtat på min forskning nu när mitt licentiatseminarium gick så bra.

Har dock inte uteslutit att ställa upp ännu, men om jag skall göra det måste det ske helhjärtat; jag tänker bara ställa upp om jag verkligen vill och är beredd på att bli vald. Vilket parti det i så fall blir har jag inte bestämt mig för ännu, men det står väl i så fall mellan centern och liberalerna. Speciellt om Åländsk center beslutar sig för att gå i sin svenska motsvarighets fotspår eller om Mats Perämaa får ett större inflytande i Liberalerna. Jag utesluter inte heller obunden samling, men jag har inte haft kontakt med någon därifrån. Frisinnad samverkan kanske står närmast mig ideologiskt, men om jag skulle ställa upp för dem skulle jag, dels, nog försvinna i mängden och även bli stämplad som ett Mariehamnsglin. Dessutom gillar jag inte deras konservativa drag.

Min dröm är dock inte för tillfället att bli politiker, utan att kunna påverka det Åländska samhället och samhällsdebatten genom det jag skriver och hålla en bra kontakt med alla duktiga personer med vettiga åsikter på Åland, oavsett vilket parti de tillhör. Men man skall förstås aldrig säga aldrig — om jag märker att det finns flera personer på Åland som delar mina (ny)liberala/socialliberala åsikter och känner att de inte har någon att rösta på, skulle jag inte banga för att ställa upp.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - september 14, 2006

Om det är så att du tänker ställa upp i val lova att du gör det för att påverka den åländska opinionen. Inte för att få politisk makt att genomdriva dina åsikter. De som försöker ändra samhället utan att ha folkopinionen bakom sig blir alltid ”pragmatiska” och ger upp principer för att få resultat. Sådant kan aldrig lyckas.

Så för att sammanfatta: Skit i om du får något uträttat, se till att folk förstår din ståndpunkt.

2. Fredrik Gustafsson - september 14, 2006

Mycket kloka ord. Har tex stött på för många (främst) Malaysiska forskare som _totalt_ anpassar sin forskning och sina slutsatser så att det skall falla regimen i smaken, allt för att de skall få ett bra jobb på ett fint, statligt Malaysiskt universitet. Jag har inte ord för det förakt jag hyser för dem. Nej, jag är allt annat än pragmatiskt och mitt enda syfte med att engagera mig politiskt (vilket just nu begränsar sig till att blogga) är att bilda opinion för mina åsikter.

Men handen på hjärtat är jag dock lite orolig för det du varnar för. Jag är en person som vill lyckas och jag är rädd för att jag, om skulle ge mig in i ett val, skulle sätta ett likhetstecken mellan att lyckas och att få många röster, och inte hur väl jag stod upp för det jag trodde på. Tycker jag redan visar sådana tendenser. Jag har även de svagheten att jag gärna vill ha bekräftelse (vem vill inte det) och vad kan vara mer bekräftelse än att få röster i ett val? Det är lätt att säga att man skall vara trogen sina ideal, men när man väl e där… =/

Så av den anledningen kanske det vore klokt att vänta tills man blir lite äldre och, förhoppningsvis, självsäkrare. När jag är gammal, ärrad professor i ekonomisk historia tror jag definitivt att det är lättare att ge fan i hur många röster man fick eller vilka förändringar man åstadkommer, bara man stod upp för det man trodde på.

Nej, det var en bra kommentar; fick allt något att tänka på där 🙂 Fast jag tror nog att jag även om jag kommer att sätta ett likhetstecken mellan framgång och antal röster är detta under förutsättning att jag är trogen mina principer. Det jag vill är att få många röster samtidigt som jag står upp för mina åsikter, att få många röster genom att plädera för socialism eller någon kvasiliberalism skulle vara fullständigt värdelöst.

3. Fredrik Gustafsson - september 14, 2006

Hm, ju mer jag tänker på det desto vettigare tycker jag att det låter att bara ha som mål att bilda opinion för sina åsikter och inte att få makt eller få något uträttat. Det är nog ganska bra att ta bort pressen att få många röster eller att få något uträttat om man blir vald eftersom det enda denna press kan åstadkomma är att man kompromissar med sina principer. Det hela slutar ändå med att man blir besviken: antingen besviken över att man inte blev vald eller, om man blir vald, inte fick mer uträttat under fyra år.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: