jump to navigation

Libertarian Paternalism september 15, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Paternalism, Välfärd.
trackback

Som jag skriver i mitt svar till Nina Fellmans ledare anser jag att människor, och inte staten, i de allra flesta fall vet vad som för dem själva. Ärligt talat så har jag dock ofta funderat på om det finns uppenbara undantag till denna gyllene regel.

Som exempel kan jag ta pensionssparande eller köp av pensionsförsäkringar i ett samhälle som inte har ett tvångsfinansierat pensionssystem eller en tvångsfinansierad sjukvård. Skulle det vara i individens, eller det allmännas, intresse att staten på något sätt uppmuntrade folk att pensionsspara eller köpa en privat sjukförsäkring?

Jag anser som bekant att i min ideala stat skulle staten ha en viss skyldighet att se till att ingen står helt utan sjukvård eller försörjning, även om privat välgörenhet skulle räcka långt. I detta fall kanske det skulle vara en bra affär för oss alla om folk uppmuntrades att pensionsspara eller lösa en privat sjukförsäkring. I världens näst mest ekonomiskt liberala ekonomi, Singapore, finns det t.ex. krav på att människor skall spara en viss del av sin inkomst, så att staten inte skall tvingas gripa in när en lågkonjunktur kommer och folk blir arbetslösa.

Som av en händelse damp det precis ner ett inlägg från Cato@Liberty som, hör och häpna, försiktigt argumenterar för soft eller libertarian paternalism. De skriver:

For several years I’ve believed that one of the most important intellectual challenges to libertarian ideas is behavioral economics — the empirical field of study that suggests people often do not act rationally and thus markets do not maximize public welfare.

The current issue of the New Yorker contains an article by John Cassidy on behavioral and neuroeconomics that confirms my view. In the article, Cassidy writes that “most economists agree that, left alone, people will act in their own best interest, and that the market will coordinate their actions to produce outcomes beneficial to all. Neuroeconomics potentially challenges both parts of this argument.”

The regulatory prescriptions that follow from this research are often described as “soft” or “libertarian” paternalism[…]But government actors appear to be no more rational than economic actors — and it is quite possible that soft paternalism could be more detrimental to public welfare than the private choices studied by behavioral economics. Harvard economics professor Ed Glaeser states this case (pdf) in the summer issue of Regulation.

Det som jag fruktar mest med denna mjuka form av paternalism är att det kan vara en slippery slope som leder till verklig paternalism. Vad tror ni?

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - september 15, 2006

Det medför genast stora problem om man skapar skyldigheter åt staten. De resulterar genast i att staten påstår sig har en godtycklig uppsättning rättigheter för att utföra sin plikt. Eftersom staten givetvis inte har dessa rättigheter kan den heller inte ha några skyldigheter. Och är som du säger, om man ger staten några som rättigheter (lite stöld här och där) kommer den genast att försöka utvidga dem. T.ex staten står för sjukvård, alltså har staten rätt att se till att människor lever hälsosamt. Eller staten tar hand om arbetslösa, alltså har staten rätt att styra ekonomin för att förhindra arbetslöshet. Allt verkar så logiskt och enkelt.

Sen är det väl allmänt känt att Cato Institutet är smyg-konservativa.

2. Fredrik Gustafsson - september 15, 2006

Håller med att detta på intet sätt är en ideal lösning. Dock kan det, och nu är det väl det konservativa jaget som talar, dels hindra en expansion av statliga utgifter i tex en lågkonjunktur när folk börjar kräva mer välfärd, och dels kanske vara en bra övergång från dagens system.

Idag är folk så vana att staten sparar åt dem att jag vet inte hur det skulle sluta om alla själva mitt i allt var tvugna att skaffa egna sjukförsäkringar och spara delar av sin lön. Kanske det kan vara en bra ide att uppmuntra eller åtminstone uppmana folk att göra dessa saker, tills de har lärt sig göra det på egen hand.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: