jump to navigation

Marstad och regleringar skapar bostadsbrist september 20, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare, Privatiseringar.
trackback

Ritva Sarin Grufberg och Bjarne Pettersson försvarar i en insändare stadens byggande av hyresbostäder och kontorsfastigheter och bemöter kritiken från Åland Handelskammare att detta byggande tränger ut privat byggande. De bestrider inte direkt att kommunens byggande tränger ut privat byggande, men de skriver att Marstad kommer att fortsätta att bygga hyresbostäder så länge det finns en brist på sådana.

Problemet är att detta är ett Moment-22: det som skapar bristen är att Marstad bygger bostäder och hyr ut dem till ett underpris. I en marknadsekonomi med fri prissättning kan det omöjligt uppstå en varaktig brist på bostäder. Om efterfrågan är större än utbudet kommer priset på bostäder att pressas uppåt. Detta gör dels att det blir lönsamt att bygga mer bostäder samtidigt som färre kommer att efterfråga dem. Priset kommer att stiga tills efterfrågan och utbudet är lika stora.

Hur kan då Marstads byggande skapa brist på bostäder, är inte detta en självmotsägelse? Anledningen är givetvis att Marstad hyr ut sina lägenheter och kontorsfastigheter till ett underpris. Marstads lägenheter hyrs inte ut till högstbjudande utan till dem som anses uppfylla vissa behovskriterier. Detta gör att hyresnivån i Mariehamn hamnar på en artificiellt låg nivå med en bostadsbrist som följd. Om bara Marstad helt skulle marknadsanpassa sina hyror skulle ingen brist kunna uppstå.

Bostadssituationen i Mariehamn är relativt bra, speciellt om man jämför med situationen i Sverige som har en starkt reglerad hyresmarknad. Dock, Marstads byggande och hyressättning i staden gör att privat byggande trängs ut och att det uppstår en brist på bostäder. Dessutom har det privata byggandet hållits tillbaka av regleringar på hur höga hus som får byggas i staden och krav på att de som bygger fastigheter även måste se till att ett orimligt stort antal parkeringsplatser finns i anslutning till fastigheten.

Det finns bara ett sätt att lösa Mariehamns bostadsbrist på och få fart på det privata byggandet: privatisera Marstad och se till att alla regleringar försvinner. Resten löser sig självt.

Publicerad i Nya Åland 21.9 och i Tidningen Åland 22.9 (även på webben)

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - september 20, 2006

Det är sånt här som gör national ekonomi och ekonomisk historia så deprimerande. Om 40 år kommer du troligtvis fortfarande kämpa med att få folk att förstå principen om tillgång och efterfrågan. Ingen verkar någonsin lära sig från historien. I teorin håller de flesta med, men i praktiken ser nästan ingen längre än sin egen näsa.

2. Fredrik Gustafsson - september 20, 2006

Jepp, man kan bli smått deprimerad ibland. Minns att vi hade EN föreläsning om utbud och efterfrågan i lusse och jag begrep det direkt. Vissa verkar ha betydligt svårare.

Jag tror problemet delvis ligger i att politiker måste framstå som handlingskraftiga. Om det uppstår bostadsbrist är det slagkraftigare att säga ”nu skall staten minsann bygga bort bostadsbristen” än att säga att vi helt enkelt skall låta bostadsmarknaden vara ifred så löser det sig självt.

Liberalismen lider i allmänhet av detta pedagoiska problem. Man framstår inte som handlingskraftig om man bara vill låta människor och marknaden vara ifred.

3. fd. företagare - september 20, 2006

Fredrik du har en viktig poäng här och som salt i såren pumpar landskapet in 100 000 tals euro i räntesubventioner till det kommunalägda Marstad. Det är fasen inte lätt att vara privat företagare på Åland. Osund konkurrens är bara förnamnet.

4. Fredrik Gustafsson - september 21, 2006

Mycket viktig poäng. Det är pga detta Marstad kan trycka ner hyrorna på en artificiellt låg nivå. Om Marstad hade haft samma avkastningskrav och inte fått några subvntioner, då skulle inte dessa problem uppstå.

Har full förståelse för att det inte är lätt att vara företagare på Åland. Om inte vi kan råda bot på detta kommer Åland att få problem; det är trots allt privata företag och inte kommunala, subventionerade bolag som skapar vår välfärd.

5. Fredrik Gustafsson - september 22, 2006

Nu har Ålandstidningen publicerat min insändare på webben. Jag kommer mao att i vanlig ordning klassas som tillhörande grott/bomb/domedags/babian-högern, anklagas för att ha tagit mina åsikter ur nyliberalens ABC-bok samt beskyllas för att äta små, oskyldiga barn till frukost.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: