jump to navigation

Främlingsfientlighet är inte en ”högeråsikt” september 25, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Diskriminering, Insändare, Välfärd.
trackback

_logo.jpgVad jag kommer att säga nu har sagts tidigare, och antagligen på ett bättre sätt, av andra, men jag tycker det tåls att upprepas. Att kalla främlingsfientliga partier för ”högerextrema” är både missvisande och kastar en oförtjänt skugga över andra ideologier som också sägs befinna sig på den yttersta högerkanten, t.ex. nyliberalismen.

För det första har dessa två ”högerextrema” ideologier väldigt lite gemensamt. Nyliberalen vill ha fri invandring, den främlingsfientlige vill inte ha någon invandring alls; nyliberalen vill ha ett minimum av kollektivt tvång, den främlingsfientlige vill ha mängder av kollektivt tvång.

Ideologiskt kan den främlingsfientlige istället bäst beskrivas som en socialdemokrat som tror att välfärdsstaten skulle fungera bara vi kastade ut alla invandrare. En vanlig socialdemokrat tror som bekant att välfärdsstaten fungerar om vi bara starkt begränsar invandringen, så det är uppenbart att det är fråga om en gradskillnad här.

Att främlingsfientliga partier har mest gemensamt med partier på vänsterkanten syns inte minst när man ser vilka det är som röstar på t.ex. Sverigedemokraterna (SD). De är inte typiska högerväljare, utan lågutbildade LO-medlemmar som tidigare röstat på socialdemokraterna. Framgången för dessa partier i Sverige är främst ett problem för socialdemokratin och missnöjet dess politik skapat i den egna väljarkåren.

Istället för att avfärda främlingsfientlighet som något tillhörande den politiska högern, tillsammans med nyliberalism, och utgörandes socialismens politiska motpol, borde vänsterpartierna vara lite självkritiska och inse att de flesta som hyser dessa åsikter skulle beskriva sig själva som vänster i termer av storleken på den välfärdsstat de vill ha. Och vi borde definitivt sluta placera främlingsfientliga på den politiska högerkanten tillsammans med liberaler, när det är uppenbart att det inte är där de hör hemma.

Publicerad i Nya Åland 26.9

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - september 25, 2006

Varför tycker du att liberalister är till höger? Hjältar som Frédéric Bastiat var ju radikal vänster. Dvs han satt längst till vänster i national församligen. Höger är för de konservativa. Socialister var ju inte så framstående vid den tiden så de borde inte ha någon plats alls på vänster-höger skalan 🙂

2. Fredrik Gustafsson - september 25, 2006

Visst, det finns massor av olika skalor, men för det mesta hamnar laissez-faire liberaler längst till höger. Tex: Equality of outcome (left) versus equality of right (right); Whether the government’s policy on the economy should be interventionist (left) or laissez-faire (right); Collectivism (left) versus individualism (right) (Källa: Wiki). På alla dessa skalor hamnar liberaler till höger och nationalsocialister och vanliga socialister till vänster.

Sedan finns det givetvis en alternativ skala som tar hänsyn till sociala värderingar där konservativa och nationalsocialister återfinns till höger och nyliberaler och vänstermuppar till vänster (även om socialdemokrater nog är ganska värdekonservativa också). Denna skala tycker jag dock inte är lika intressant. Det som är relevant för mig är hur mycket statliga ingrepp man vill ha, inte om man tror på Gud eller diggar kärnfamiljen 🙂

3. Fredrik Gustafsson - september 25, 2006

Fast bäst vore det givetvis om alla kunde enas om att statligt tvång var helt onödigt så vi enbart kunde placera partier på skalan efter deras vad de tycker om Gud och kärnfamiljer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: