jump to navigation

Rättvis handel september 25, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Handel.
trackback

logo.jpgÄnda sedan någon tant i Nya Åland, i en artikel som handlade om den positiva effekt Euro Shopper hade på Ålands matpriser, klankade ner på lågprisvaror och höjde Fair Trade till skyarna, har jag tänkt skriva något om Fair Trade. Har dock inte kommit mig för än, men nu tänkte jag att jag skulle göra ett försök.

Egentligen har jag inget principiellt emot varumärkning, så länge det sker på privat basis. Jag stör mig dock på, minst, två saker med Fair Trade-märkningen. För det första antyder märkningen att vanlig handel är orättvis; att kaffearbetare i u-länder på något sätt utnyttjas av oss kaffekonsumenter i Väst.

Så är det givetvis inte. De som producerar kaffe i u-länder är glada över möjligheten att få sälja kaffe till oss (även om de säkert skulle önska att vi tog bort alla tullar); det ger dem en möjlighet att dryga ut sin inkomst jämfört med om det bara fick sälja varor på hemmamarknaden. Odlingen och exporten av kaffe från Syd till Väst bygger på ömsesidigt frivilligt ingångna avtal, och att avfärda frivilligt ingångna avtal som orättvisa tycker jag är trams.

För det andra verkar de som höjer denna Fair Trade-märkning till skyarna tro att den faktiskt har en positiv effekt på kaffearbetarnas löner, eller tom kan garantera att de får en ”rättvis” lön. Så är det inte. Det extra pris du betalar för en Fair Trade-vara går nästan uteslutande till redan ganska välmående mellanhänder och till de organisationer som ansvarar för märkningen.

I en artikel i Financial Times för två veckor sedan avslöjades att kaffearbetare i Peru som producerar certifierat Fair Trade-kaffe tjänar mindre än den lagstadgade minimilönen; att certifierat Fair Trade-kaffe odlas illegalt i skyddad regnskog; och att vanligt kaffe marknadsförs som Fair Trade-kaffe.

Så mitt råd till alla Fair Trade-ivrare: lägg er energi på att åstadkomma en sänkning av EU:s importtullar och en liberalisering av EU:s immigrationsregler istället för att betala ett överpris för Kaffe som inte åstadkommer ett dugg mer för världens folk än valigt kaffe. Rättvis handel är fri handel, och inget annat!

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: