jump to navigation

Konkurrenskraft september 27, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk politik.
trackback

World Economic Forum kommer idag att släppa sin Global Competitiveness Report 2006-2007. Resultatet är säkert till viss del lite förbryllande eftersom två av de fem mest konkurrenskraftiga ekonomierna kan karakteriseras som, ekonomiskt sett, extremt liberala medan de övriga tre utgörs av nordiska välfärdsstater. Finland hamnar på andra plats i världen i år, en placering man även hade förra året.

Finland utmärker sig i positiv avseende vad gäller institutioner. Landets anses av WEF ha världens bästa institutioner och detta beror bland annat på att företagen i Finland beter sig mycket etiskt, att företags kostnad till följd av våld och brottslighet är låg och att folk i allmänhet litar på politiker.

I negativ bemärkelse utmärker sig Finland i marknadseffektivitet. Bland annat hamnar Finland på tredje sista plats bland 125 länder när det gäller löners flexibilitet och på 100:e plats vad gäller omfattning och effekt av beskattning.

Tyvärr tror jag, som en spontan kommentar, att en alltför positiv bild målas upp av Finland, Sverige och Danmark i denna rapport. De områden som länderna utmärker sig positivt i är institutioner som tar årtionden, kanske århundraden att skapa eller förstöra.

Dessa länder lever fortfarande på gamla bedrifter och bra institutioner som lever kvar, trots ländernas mycket skadlig politik. Det kommer dock inte att dröja länge förrän verkligheten hinner i fatt oss och vi står där, med dåliga institutioner, en icke-konkurrenskraftig industri, höga skatter och en oflexibel arbetsmarknad.

Världens fem mest konkurrenskraftiga ekonomier:

1. Switzerland
2. Finland
3. Sweden
4. Denmark
5. Singapore

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - september 27, 2006

Alla är inte så imponerade av den där rapporten http://stefanmikarlsson.blogspot.com/2006/09/here-we-go-again.html 🙂

2. Fredrik Gustafsson - september 27, 2006

Ja, de har minst sagt kreativt sätt att mäta konkurrernskraft på, särskilt konkurrenskraftiga institutioner. Bland annat så verkar de anse att etiskt handlande företag och tilltro till politiker väger lika tungt som respekt för privat äganderätt bland annat. Och deras mått på innovation och ”business sophistication” är mer än lovligt suspekta.

Huvudproblemet är att, vilket jag tror bloggen som du länkade till påpekar, det inte verkar finnas något samband mellan ekonomisk tillväxt och deras mått på konkurrernskraft, och om konkurrenskraft inte innebär hög tillväxt, vad skall det då vara bra för?

Nej, det finns andra index som rankar kvaliteten på länders institutioner mm som håller en betydligt högre kvalitet och som faktiskt även används av forskare och, mera viktigt, visar på ett tydligt och robust samband mellan bra institutioner och ekonomisk tillväxt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: