jump to navigation

I rest my case oktober 2, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Okategoriserat, Privatiseringar.
trackback

Jakob Lundberg:

Det är sånt här som gör nationalekonomi och ekonomisk historia så deprimerande. Om 40 år kommer du [FG] troligtvis fortfarande kämpa med att få folk att förstå principen om tillgång och efterfrågan. Ingen verkar någonsin lära sig från historien.

Harriet Tuominen:

I klartext betyder det att med högre hyror skulle färre ha råd med egen bostad och då skulle behovet av bostäder minska. Balans skulle nås i utbud och efterfrågan. Men kan man inte lika väl påstå att den balans Gustafsson eftersträvar är artificiell? Behovet av bostäder minskar väl inte bara för att hyrorna är så höga att folk inte har råd med dem?

_________________________

Fredrik Gustafsson:

Andra verkar lida av villfarelsen att om staten betalar och subventionerar något blir det automatiskt billigare. Vad mina belackare inte verkar förstå är att vi redan betalar den fulla kostnaden för alla dessa saker genom den skatt vi betalar. Något blir inte gratis eller billigare bara för att staten producerar det och bjuder ut det till ett underpris eftersom staten ändå får sina pengar från oss skattebetalare. Att försöka få ett lägre pris på en vara eller tjänst genom att staten tvingar folk att betala för den genom skattsedeln och sedan producera den i statlig regi motverkar sina syften så till den grad att jag inte finner ord för det. Om det faktiskt gick att uppfylla folks behov på ett bättre sätt och producera billigare genom att staten tar över produktionen och tvingar folk att betala, ja då skulle planekonomi, inte marknadsekonomi, vara det bästa sättet att organisera en ekonomi på.

Harriet Tuominen:

Är det ärligt talat så väldigt illa om samhället bygger bostäder? Om den biten kan ordnas utan alltför stora uppoffringar så finns det köpkraft kvar för att hålla en lång rad småföretagare vid liv. Vi har råd att handla litet mer, gå på café eller restaurang ibland. Det är sådant som gör att samhället lever.

I rest my case.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - oktober 2, 2006

Ett klart fall av humor 🙂

2. Fredrik Gustafsson - oktober 2, 2006

Det var länge sedan jag såg någon missförstå prismekanismen och lagen om utbud och efterfrågan så gravt. Vissa kan tydligen inte ens träffa vatten om de trillar ur en båt.

Är övertygad om att jag skulle bli anklagad för cynism och jag hävdade att man kan slå sig om man trillar från höga höjder också. Skulle hemskt gärna vilja låna Harriets och alla andra västertomtars ordbok och se om det verkligen stod följande:

Cynism: hänvisandet till fakta; användandet av logik.

Det skulle förklara en del, om än inte allt 🙂

3. Jakob Lundberg - oktober 2, 2006

Mycket ligger antagligen i att vänstertomtar är övertygade om att förespråkare för den fria marknaden har någon agenda. De ser inte att det finns folk som anser att nat.ek. är en värdefri vetenskap.

4. Fredrik Gustafsson - oktober 2, 2006

Håller med. Att den fria marknaden och människor själva kan känna till och trillfredsställa sina behov bättre än statliga planerare är inte är _inte_ ett uttalande som innehåller en värdering, det är bara ett faktakonstaterande.

Sedan kan man givetvis diskutera om vi bör ha ett samhälle där människor får de behov de upplever som viktigast tillfredsställda först (kanske staten borde bestämma vad vi behöver istället). Men att förneka att prismekanismen just leder till att männsikor på bästa sätt får sina behov tillfredsställda är helt enkelt fel, oavsett vilka värderingar man än må ha.

5. Folk som inte förstår… « Machina libera - oktober 2, 2006

[…] Fredrik Gustafsson har råkat ut för någon  som har lite problem med att förstå det här med priser, tillgång och efterfrågan… […]

6. Skatt - oktober 8, 2006

Om du inte har läst Henry Hazlitts ”Economics in one lesson” så kan jag rekommendera den. Boken skrevs för 60 år sedan men folks förståelse för enkla ekonomiska samband har tyvärr inte förbättrats. Det finns tom. ett helt kapitel om hyresregleringar. Finns att läsa online här:
http://jim.com/econ/contents.html

Den tar upp de vanligaste vanföreställningarna som folk har och den innehåller bra argument för marknadshyror.

Kan kanske vara något för folket i plan- och byggnadsnämnden 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: