jump to navigation

Privata bolag är effektivare oktober 3, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad, Insändare, Privatiseringar.
trackback

Replik till Rigmor Tillema (3.10). Jag beklagar om jag inte tillräckligt ingående förklarat vissa av mina ekonomiska resonemang. Det är tyvärr en yrkesskada. Anledningen till att privata företag är effektivare än offentliga är konkurrenstrycket de utsätts för. När det råder fri konkurrens kommer de företag som inte tillfredställer sina konsumenters behov på bästa sätt, tar bäst hand om sin personal, och producerar till lägsta möjliga pris att slås ut av andra företag.

Problemet är att Marstad inte riskerar att konkurreras ut. Det finns inget konkurrenstryck som pressar Marstad att försöka uppfylla konsumenternas behov på bästa sätt. Det spelar ingen roll om andra företag kan producera bättre lägenheter till ett lägre pris, Marstad kommer, trots att företaget inte gör någon vinst, att fortsätta få tillgång till kapital och subventioner och kan på så sätt ”konkurrera” med låga, skattesubventionerade hyror.

Att privata företag tar bättre hand om sina kunder och personal är vida känt. Senast igår läste jag en artikel i Göteborgsposten om privata och offentliga vårdcentraler i Västa Götaland. Det visade sig att de privata vårdcentralerna är bättre på att tillgodose befolkningens behov av vård, har mer produktiva läkare, är billigare, samt tar emot fler patienter. I termer av effektivitet är de fem bästa vårdcentralerna privata och de 27 sämsta offentliga.

Jag är övertygad om att Marstad är ett välskött företag och att de som jobbar inom bolaget är mycket kompetenta. En krass lag som dock verkar gälla allt mänskligt handlande är att vi behöver rätt incitament för att göra vårt allra bästa. För att ett bolag verkligen skall göra sitt yttersta för att tillgodose sina kunders behov, måste det finnas både en morot och en piska: en morot som består i att om företaget lyckas bättre än alla andra, kommer det att gör en stor vinst; en piska som består i att om företaget misslyckas, kommer andra att ta dess plats.

Om Marstad skulle få avkastningskrav att ta hänsyn till, skulle bolaget få ytterligare incitament att försöka ta reda på och möta Mariehamnarnas behov av bostäder, motivera sin personal, samt producera de billigaste och bästa lägenheterna som bara är möjligt. Detta är något vi alla skulle vinna på.

Publicerad i Nya Åland 4.10

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - oktober 3, 2006

Det verkar bli en riktig evighetsdebatt detta. Hade inte tänkt skriva fler insändare men iom att Rigmor anklagade mig för att inte förklara eller belägga ekonomiska resonemang kände jag mig manad att svara. Ser det som en av mina huvuduppgifter som doktorand och forskare att försöka uppnå en högre grav av förståelse för ekonomi och ekonomiska resonemang bland ”vanligt folk”.

2. Jakob Lundberg - oktober 3, 2006

Fortsätt att skriv insändare du.

Den stora skillnaden mellan privata och myndighets aktörer blir väldigt tydlig om man frågar sig varför myndighetsaktören inte är privat. De försöker ofta svara med att de fungerar på samma vilkor som de privata, men om så var fallet fyller de ingen funktion. Bakom myndighets aktören finns alltid en motivering varför de behövs. Denna motivering är givetvis felaktig och illustrerar även varför privata aktörer är att föredra.
T.ex. Det investeras för lite på bostadsmarknaden. Vad det betyder är givetvis att entreprenörer anser att resurserna behövs(tillfredsställer konsumenter bättre) mera på annat håll. Har de rätt gör de vinst, har de fel gör de förlust. En myndighetsaktör försöker inte investera inom det område som maximerar vinst och kommer därför att skada konsumenten.
Andra motiveringar avslöjar andra misstag.

3. sp3tt - oktober 3, 2006

Så sant, så sant. Och även om den försökte så skulle den inte kunna lyckas, eller ens veta om den har misslyckats eftersom den inte kan räkna…

4. Fredrik Gustafsson - oktober 4, 2006

Håller helt med.

Tyckte att det var ganska träffande att Marstads styrelse tidigare försvarade sig med att de minsann ”redovidar ett nollresultat”. Som att det vore en bedrift att inte göra någon vinst och att detta skulle motivera Marstads existens. Tycker det visar att de verkar tro att hela ekonomin är ett nollsummespel och att någons vinst alltid är någons annas förlust, och att det bästa därför är att uppvisa ett nollresultat. Sorgligt nog tror jag att många tänker så.

5. Jakob Lundberg - oktober 6, 2006

Satte just och läste kommentarer på ålandstidningens insändare. Där stötte jag på ett riktigt guldkorn av signaturen Fia
”Jag vet inte riktigt hur det går till men det verkar som ”högerpoltik” får den offentliga sektorn att fungera ungefär som en Stalinfabrik, skit i kvalitén, skit i hur, bara fyll den ständigt höjda numerära produktionskvoten.”

Sånt här förgyller hela ens dag. Uppenbarligen gör alltså ”högerpolitik” (vet iofs inte exakt vad som menas här men) centralstyrda ekonomier till Stalinfabriker. Logisk sätt måste väl antagligen förhållandena i Stalins egna fabriker också bero på Stalins egen ”högerpolitik”

Troligtvis har jag helt missförståt vad hon menar. Hon kan ju knappast vara så här korkad. Men roligt har jag iaf 🙂

6. Fredrik Gustafsson - oktober 6, 2006

Ha ha, tänkte faktiskt inte på att hon använde just Stalinfabriker, och det tänkte nog inte hon på heller. Fan vad roligt. Stalin är ju känd för sin skoningslösa nyliberala högerpolitik. 🙂

7. Fredrik Gustafsson - oktober 7, 2006

Tror detta citat på ett bra sätt beskriver vad Fia tycker:

I’ve never yet known anybody who was trying to defend a government program who didn’t say all its evils came from the fact that it wasn’t big enough – Milton Friedman


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: