jump to navigation

Lite civil olydnad oktober 11, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Rättighetskränkningar, Skatter.
trackback

Trots att Nina Fellman har skrivit en helt bisarr ledare i dagens tidning får Kenneth Sundin, ordförande för journalistfacket SJF på Sveriges Television, stå för dagens citat:

Man tar sig för pannan. Jag har svårt att se hur kulturministern kan ta så lätt på en lag [skyldigheten att betala TV-licensen] som det svenska folket accepterar så gott som till 100 procent. Men det gör inte hon, säger Kenneth Sundin till DN.se.

Accepterar svenska folket till 100% TV-licensen? Det var sannerligen en nyhet för mig. Finns det någon avgift eller skatt som så många kategoriskt undviker betala som TV-licensen? Om svenska folket till 100% accepterar TV-licensen, varför smyger då radiotjänst i Kiruna runt som spioner och kikar in i svenska vardagsrum för att se om det står en TV gömd i något hörn?

Att inte betala TV-licensen är inte stöld. För mig är det civil olydnad. Att inte betala TV-licensen är att protestera mot en statligt kontrollerad och tvångsfinansierad media (och i Ålands fall ett inkompetent kommunalt kabelbolag). Jag ser det som en merit att den nya kulturministern inte har betalat någon TV-licens. Jag tycker det är häftigt att Sven Hagströmer, som är god för över 500 miljoner, har en betalningsanmärkning: han har inte betalt sin TV-licens.

Tyvärr verkar inte folk vilja acceptera denna typ av civila olydnad. När finniga vänstermänniskor i palestinasjalar bryter sig in på militära flygplatser och bankar sönder militärflygplan, då är det civil olydnad. Men när en annars laglydig och välbärgad person vägrar finna sig i en tvångsfinansierad statlig media, och väljer att slå ett slag för yttrandefriheten genom att vägra att betala TV-licensen (trots att det kan leda till en betalningsanmärkning), då är det plötsligt snålhet och något klandervärt.

Annonser

Kommentarer»

1. Bijk - oktober 11, 2006

Men är det inte så att hon nu som minister skall se till och argumentera för att folk skall betala den här avgiften hon hoppat över i 16 år?

Är det inte hyckleri att ta ett sådant jobb? Det är väl knappast en slump att hennes man anmälde TV-innehav 5 dagar förrän hon utsågs till minister.

2. Fredrik Gustafsson - oktober 11, 2006

Jag tycker inte hon som minister skall argumentera för att folk måste betala TV-licensen, eftersom detta går emot hennes egna (och många andra i det borgerliga blocket) uppfattningar.

Att hon gör en pudel, betalar avgiften och rättar sig i ledet tycker jag är fel. I den mån hon nu ger sken av att vara ett fan av TV-licensen är det givetvis hyckleri, det har du rätt i.

3. Jakob Lundberg - oktober 11, 2006

Behöver inte nödvändigtvis vara så att hon plötsligt blivit ett fan av TV-licens. I och med att hon hamnat i rampljuset ökar givetvis chansen att hon skulle åka fast. Jag tycker inte att man är hycklare bara för att man viker sig på en relativt liten sak för att undvika fängelse. Sen återstår det att se ifall hon tänker börja uppmana andra att betala. Personer som vanligtvis kan vara rätt kloka förändras lätt att politiska poster. ”Power tends to corrupt, absolute power corrupts absolutely”

Att leva under en stat ger ständigt upphov till kniviga moraliska situationer. Ibland är följderna av ens handlingar så pass komplicerade att man lätt kan tappa bort sig.

4. Fredrik Gustafsson - oktober 11, 2006

Jag tror att hon känner sig tvingad att ge avkall på sina egna åsikter och helt enkelt föra den politik som Reinfelt gett henne till uppdrag att föra. Hon är inte folkvald och kan därför inte köra sitt eget race: folk har inte röstat på henne, utan på (m) och Reinfelt som verkar villa ha kvar TV-licensen.

Jag tycker dock hon bode ha varit ärlig: att säga att hon inte betalt TV-licensen för att hon inte villk stöda public service, men att hon nu väljer att betala den därför at detta är den poltik den nya regeringen vill föra (om det nu inte är så att hon glömt betala den i 15 år). Det var ju unegfär det hon integrationsministern sa appropå sina åsikter om slöjförbud som inte regeringen ställer upp på.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: