jump to navigation

Hyresgästföreningen står för en skadlig särintressepolitik oktober 12, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad, Insändare, Privatiseringar.
trackback

Hyresgästföreningen har i en artikel i Nya Åland tagit upp att de vill återinföra reglerade hyror på Åland och ge ökade möjligheter för hyresgäster och landskapet att tvinga privata hyresvärdar att sänka eller inte höja sina hyror samt dra dem inför rätta.

Egentligen fungerar hyresregleringar som vilken annan priskontroll som helst. Genom att staten reglerar priset på en vara skapar den en brist, eftersom staten gör det olönsamt att producera varan. Det lömska med hyresregleringar är att bristen som uppstår inte är omedelbart synlig. Om en priskontroll på bröd införs, där en limpa högst får kosta fem cent, kommer bristen att synas direkt. Bagerierna kommer helt enkelt att sluta baka bröd eftersom det inte längre är lönsamt, och brödet försvinner från mathyllorna.

Hyresfastigheter är dock mycket varaktigare än bröd. Trots att en hyresreglering gör det olönsamt att producera nya lägenheter samt och att hyra ut gamla lägenheter, med tanke på vad det kostade att bygga dem, kommer hyresvärdarna att fortsätta hyra ut dem till en förlust, eftersom förlusten åtminstone blir mindre än om de låter lägenheten stå helt tom. Faktum är att det kan ta många år innan folk märker att alla incitament för nybyggnad och renovering av gamla lägenheter har försvunnit som en följd av regeringen.

Tack och lov avskaffades hyresregleringarna på Åland i den nya hyreslagen från 1999 som var ett mycket stort steg framåt. Det privata byggandet och reparationen av gamla lägenheter gavs dock aldrig en chans att hämta sig. År 2000 började Marstad bygga lägenheter i offentlig regi med motiveringen att det fanns en bostadsbrist i Mariehamn, ett år efter den nya hyreslagen införts!

Som jag tidigare förklarat är Marstads hyror är kraftigt subventionerade och pressar ner hyresnivån till en artificiellt låg nivå. Bolagets byggande gör också att priset på byggnadsmaterial stiger. Följden blir, igen, att det inte är lönsamt att bygga hyresfastigheter i privat regi eller att renovera gamla lägenheter.

Varför föreslår och försvarar då hyresgästföreningen åtgärder som de rimligtvis borde veta (om de har grundläggande kunskaper i nationalekonomi) har katastrofala följder för det Åländska samhället på lång sikt? Svaret är givetvis att de handlar om särintressen. Den grupp hyresgästföreningen företräder, dvs hyresgästerna, skulle på kort sikt gynnas av hyresregleringar och ökade möjligheter att dra sin hyresvärd inför rätta. Detta är självklart: om staten förbjuder din hyresvärd att höja din hyra gynnas du givetvis på kort sikt.

Förutom att alla missgynnas på långt sikt när inga nya lägenheter byggs och gamla låts förfalla, vem missgynnas då på kort sikt? Den största förloraren, förutom hyresvärdarna då förstås, är de som står utanför hyresmarknaden, tex ungdomar som vill flytta hemifrån eller personer som vill flytta till Åland för att studera eller arbeta. Hyresgästföreningen vill med andra ord gynna mig, en relativ högavlönad och högutbildad person som hyr sin lägenhet av en privat hyresvärd i Mariehamn, på min hyresvärds, de inflyttades och de Åländska ungdomars bekostnad. Säg mig, är detta rättvist?

En hyresreglering diskriminerar mot dem som inte har någon bostad iom att de inte ges en rättvis chans att bjuda på lägenheter. På kort sikt gör en hyresreglering att de som redan har en lägenhet kan slösa med utrymme eftersom staten ser till att priset är onormalt lågt. Om priset skulle tillåtas stiga till en marknadsnivå skulle det vara tvingade att hushålla mer med sitt bostadsutrymme, och fler och större bostäder skulle göras tillgängliga för ungdomar och inflyttade. Bostadsbristen skulle minska även på kort sikt.

Hyresgästföreningens utspel är att hårresande exempel på en mycket skadlig särintressepolitik som tyvärr genomsyrar det Åländska samhället och det socialdemokratiska partiet. Faktum är att hyresgästföreningens utspel antagligen har tillfogat den Åländska hyresmarknaden ytterligare skada genom att skapa större osäkerhet bland privata byggare och hyresvärdar. Varför skulle någon satsa på att bygga nya, privata hyresfastigheter, eller renovera sina existerande fastigheter efter detta utspel, när de inte kan vara säkra på att i framtiden få ta ut den hyra de vill?

Om vi inte vill att den Åländska bostadsmarknaden och privata byggnadsbranschen ska dödförklaras inom en snar framtid måste Marstad börja konkurrera med andra hyresvärdar på lika villkor. De Åländska politiska partierna, speciellt de i regeringsställning, måste också tydligt deklarera att de inte tänker riva upp den nya hyreslagen från 1999 för att privata hyresvärdar skall våga förbättra standarden i sina lägenheter och bygga nya fastigheter.

Publicerad i Nya Åland 13.10

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - oktober 12, 2006

Tänk så mycket hemskheter de lyckas få in i ett enda repotage.

”Bara på Åland saknar hyresgästerna möjlighet att få sin sak prövad i domstol” Exakt vad som hyresgäster inte kan få prövat i domstol har av någon anledning inte nämnts.

”Föreningen efterlyser också någon form av kontroll av hyresbostaden innan den hyrs ut” Eftersom hyresgästerna själva är sinneslösa drönare som inte kan utföra ‘någon form av kontroll’ måste givetvis en helgonlik myndighet skapas.

”Lagen är luddig när det handlar om vad som ska ligga till grund för höjd hyra. I princip är det fritt fram för hyresvärdarna att höja” Hemska tanke, ägare av lägenheter får i princip välja hur deras lägenhet ska användas. Detta måste givetvis stoppas.

”Men, påpekar Eva Ringwall, det finns hyresvärdar och hyresgäster av olika slag – hyresvårdar som sköter sig bra och hyresgäster som inte gör det” Eftersom hyresvärdar är tjänare av ‘allmänheten’ måste de sköta sig. Annars finns det skäl att avskeda dem.

2. Fredrik Gustafsson - oktober 12, 2006

”Hemska tanke, ägare av lägenheter får i princip välja hur deras lägenhet ska användas. Detta måste givetvis stoppas.”

*vrider mig i skatt* Ja visst fan måste de stoppas! 🙂 Klassisk kommentar.

3. andreas04: close to attraction - oktober 17, 2006

[…] I ett svar till min tidigare insändare, där jag argumenterade för att det bör råda fri hyressättning på Åland, kommer Per-Åke Aspbäck med ett par jämförelser och påståenden som jag känner mig manad att bemöta. Han kommer även med ett par omotiverade personangrepp där han hånar mig för att vara en ”yngling” och förutspår att min doktorsavhandling kommer att bli underkänd. Sådana barnsligheter kommer jag givetvis inte att bemöta. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: