jump to navigation

Otacksamhet november 8, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad, Ekonomisk politik.
trackback

Nya Åland skriver idag att Landskapsregeringen har fått ta emot ett brev från EU-kommissionen som påpekar att de olika stöd som beviljats till Ålands Industrihus sannolikt strider mot EU:s regelverk.

Bakgrunden är som ni säkert vet att ett antal Åländska företagare har lämnat in ett klagomål till EU-kommissionen, där de hävdar att de stöd som ges till Ålands Industrihus, ett bolag som ägs till 85% av landskapet och med bland annat tre ministrar i styrelsen, strider mot EU:s konkurrenslagstiftning. De flesta av företagarna har valt att förbli anonyma tills vidare, med rädsla för repressalier.

Jag har, som ni också säkert vet, också kritiserat Landskapets inblandning i bygg- och fatighetsbranschen, men för min del har debatten främst kommit att handla om bostadsfastigheter.

För det första är det givetvis oroande att de privata företagarna som klagat hos EU-kommissionen känner ett behov att vara anonyma. När jag var på Mariehamnsliberalernas höstmöte förde jag en ganska intressant diskussion med Gunnar Jansson om att de medborgerliga rättigheterna (det vill säga individens rättigheter och skydd mot staten), på grund av att Åland saknar en konstitution, är gravt åsidosatta.

Att företagarna väljer att vara anonyma i denna process är antagligen ytterligare ett tecken på detta. Landskapsregeringen har med all önskvärd tydlighet visat vad den är villig att göra med individer som sätter sig emot: Elisabeth Naucler; Olof Erland, och så vidare.

Vad är då Landskapsregeringens inställning i denna fråga, där använder privata företagares skattepengar för att konkurrera ut dem (vilket måste vara bland de grymmaste man kan göra mot en person)? Jo, i korthet, och lite hårddraget, att de är ena otacksamma jävlar som vågar sätta sina egna intressen före Ålands intressen, och sätta sig emot Landskapsregeringen som uppenbarligen bara vill Åland bästa.

Jag citerar trafikminister Runar Karlsson:

Det är besvärligt att vi på Åland försöker förgöra varandra.

Vem är det som försöker förgöra vem? Vill de Åländska företagen förgöra Landskapsregeringen genom att få den att sluta ta deras pengar för att konkurrera ut dem? Det är helt sant att någon håller på och förgöra något annat, men den som förgör är landskapsregeringen och det som förgörs är det Åländska privata företagandet.

Personligen har jag inte något emot statligt ägda företag, så länge de drivs på samma villkor som privata företag. Singapore är ett utmärkt exempel på hur staten kan bedriva företagsverksamhet utan att snedvrida konkurrensen. Jag har heller inget emot att man delar ut stöd, så länge det görs på ett sätt som inte tränger ut privata investeringar och så länge det rättar till faktiskt existerande marknadsmisslyckanden, och inte är rena allmosor till företag som ges i syfte att ”rädda jobben”, eller något nonsensskäl som helt saknar koppling till sund ekonomisk teori.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - november 8, 2006

”– Om man med sådana här anmälningar kan få oss att tro att vi inte får göra det, så gör vi det inte – medan man gör det i Sverige och Finland, vilket betyder att arbetsplatser försvinner dit.”
Vad som är besvärligt är att våra politiker verkar vara övertygade om att ekonomin kommer att haverera om vi inte inför mera socialism.
När ska de inse att ekonomin går sämre när man tar resurser från produktiva ändamål och lägger dem på mindre produktiva?
Man måste alltid obersvera både det som syns samt det som inte syns.

2. Fredrik Gustafsson - november 8, 2006

Om de verkligen var oroade över att inte så många arbetstillfällen skapas som vore möjligt skulle de förenkla reglerna för att anställa folk, inte konkurrera med privata företag.

Om Finland eller Sverige är mer lämpat för att producera högteknologiska produkter och tjänster (eller vad de nu håller på med i i-Tiden) är det bättre att vi köper dessa däreifån och koncerntrerar oss på det som vi är bäst på.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: