jump to navigation

Grötsalt november 10, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad, Naturliga rättigheter, Privatiseringar, Välfärd.
trackback

Hyresgästföreningen i ett nytt utspel om samvetslösa hyresvärdar, som har mage att själva vilja bestämma hur mycket de vill begära i hyra för att hyra ut sin lägenhet.

Kan sannerligen inte vara lätt att vara hyresvärd i Mariehamn, där man hela tiden anses ha ett ansvar att motivera varje hyreshöjning. Hyresgästföreningen skulle antagligen vilja se att varje hyresvärd var tvungen att komma med hatten i handen varje gång de var tvungna att höja hyran för att bekosta grötsaltet.

Om hyresgästföreningen verkligen skulle bry sig om pensionärer som råkar i ekonomisk knipa på grund av en hyreshöjning, vore det väl bättre om de samlade in bidrag från medlemmarna som de delade ut till dem som drabbats av en höjning.

Om du som läser detta är bekymrad över hur de pensionärer som nämns i reportaget skall klara sig, är det väl bättre att du antingen hjälper dem ekonomisk med dina egna pengar eller hjälper dem att hitta en ny bostad, istället för att kräva att andra skall hjälpa till eller att vi bör återinföra hyresregleringar.

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - november 10, 2006

Sånt där kommer ju att leda till att få kommer att vara villiga att renovera sina hyreslägenheter. Finns ju ingen mening med det. När priset på användandet inte avgörs av marknaden utan helt godtyckligt av någon domstol.
Lär ju också skapa en hel del orolighet för personer som funderar på att bygga nya hyreslägenheter.

De visar också som vanligt bristande förståelse för avkastning. De ser inte behovet av en vis avkastning för att överhuvudtaget motivera investeringen. Och sen inser de inte att avkastningen tenderar att vara den samma i alla sektorer. De anser, i Marxistisk anda, att alla avkastning är omoralisk och godtycklig utan att tänka mera på det.

2. Andrew Hagmark-Cooper - november 15, 2006

Den här hyresstatistiken kan vara intressant om ni inte har sett den.

http://www.asub.ax/files/Hyra06.pdf

3. Fredrik Gustafsson - november 16, 2006

Jag har sett den, men jag tycker inte man kan dra så stora slutsatser av den. För att veta om räntesubventionerna har någon effekt på hyresnivån måste man för det första kontrollera för alla faktorer som kan förklara skillnader i hyran.

För det andra så är det givetvis så att subventioner till vissa lägenheter inte, i teorin, bara leder till att priset för dessa lägenheter sänks, utan att den totala hyresnivån sänks. Även de fastighetsägare som inte får subventioner, måste sänka sina hyror för att kunna konkurerra med de subventionerade lägenheterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: