jump to navigation

Partisympatier november 14, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Okategoriserat.
trackback

ÅSUB har nu kommit med sin partisympatiundersökning, och resultaten är minst sagt intressanta.

För det första kan man konstatera att om de vore val idag, skulle liberalerna bli Ålands största parti. Partiet skulle, enligt undersökningen, få ett ungefär lika stort stöd som var fallet i valet 2003.

Resultatet som kommer att diskuteras mest är dock Ålands Framtids spektakulära ökning. Om det vore val idag skulle ÅF få ett stöd på cirka 14%, vilket är en fördubbling jämfört med valet 2003. Om det vore val idag skulle partiet få lika många mandat som Frisinnad Samverkan. 

De stora förlorarna är Centern (-4,2%) De Obundna (-2,9%) samt Ålands Framstegsgrupp (-2,1%). Centerns nedgång är givetvis intressant, dels eftersom den är så stor och dels eftersom partiet är i regeringsställning och innehar lantrådsposten.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - november 15, 2006

Skulle tro att orsaken till ÅFs framgång beror på missnöje av H:fors i olika ärenden har varit mycket på tapeten nyligen.

2. Fredrik Gustafsson - november 15, 2006

Det tror jag också.

Sedan är det väl så att det skulle vara betydligt intressantare att se en opinionsmätning efter att partierna har offentligigjort sina kandidater. På Åland är det väl mycket så att man röstar på en kandidat, och inte ett parti. Så det är givetvis svårt att säga vem man skall rösta på, innan man vet vilka som kommer att ställa upp.

3. Kaj Grüssner - november 15, 2006

Helt av egen nyfikenhet undrar jag vad ni två tycker om Ålands Framtid och den politik de bedriver. Det skulle vara kul att diskutera!

4. Fredrik Gustafsson - november 15, 2006

Har ett antal problem med det partiet. Vill de liberalisera jordförvärvsreglerna? Nej. Vill de liberalisera näringsrätten? Nej. Vill de ge massvis av stöd till en redan översubventionerad Ålands jorbrukssektor? Ja.

ÅF säger väl att det enda kriteriet för att vara med i partiet är att man vill ha Åländsk självständighet, sedan spelar det inte så stor roll om man är socialist t.ex. Om självständighet leder till större friheter har jag inget emot det, men det är inte ett mål i sig.

 Har skrivit om detta ett par gånger tidigare:

http://fredrik.ax/archives/4

http://fredrik.ax/archives/66

http://fredrik.ax/archives/67

5. Kaj Grüssner - november 15, 2006

Jag har lite samma syn. Det verkar som om ÅF:s självständiga Åland skulle vara ett protektionistiskt örike med tullmurar och enorm offentlig sektor. Därför är jag emote partiet och dess självständighetsivran.

6. Fredrik Gustafsson - november 15, 2006

Tror de skulle vara bra om det ingick i en regering. Då skulle folk märka att allt det där snacket om att minska den offentliga sektorn just är bara snack.

7. Jakob Lundberg - november 15, 2006

På den positiva sidan arbetar ÅF för ökat självstyre. I första hand åländsk beskattnings rätt. Vilket är viktigt på många sätt.

På den negativa sidan verkar de inte direkt villiga att jobba för liberaliseringar. Men vad tullmurar gäller så är det en omöjlighet för ett så litet samhälle som åland. Det är en av fördelarna med en liten självständig stat, det är uppenbart omöjligt att bli självförsörjande. Sen är väl problemet att de andra partierna inte är direkt fantastiska heller.

Så överlag är jag relativt positiv till ÅF. Det finns värre partier.

8. Kaj Grüssner - november 15, 2006

Visst finns det ju värre partier. Vad gäller tullmurars omöjlighet, sedan när har protektionistiska åtgärder varit omöjliga för politiker? Det är just det jag är rädd för. Att ett självständigt Åland skulle köras i botten totalt av inkompetenta politiker som anser att just pga att vi är en mikrostat måste ha starkt centralt styre som kan se till de hjälplösa invånarnas bästa. Åland har redan nu en stor offentlig sektor, och de självständighetsvisioner jag har hört då jag faktiskt debatterat med representanter från ÅF är minst sagt skrämmande. Öppen fientlighet mot Finland och sådant.

Självständighet för Åland verkar ha mycket lite med frihet för ålänningarna att göra.

Det oaktat vore det mycket positivt om vi fick beskattningsrätten hit.

9. Fredrik Gustafsson - november 16, 2006

Just detta med självförsörjning och Ålands Framtid är intressant. Jag tycker de uppvisar tydliga nationalistiska drag när de konsekvent anser att ökad självförsörjning alltid är bra.

Det Åländska jordbruket skall stödas, Åländska företag skall skyddas mot konkurrens, vi skall bli självförsörjande i energi genom att bygga fler vindkraftverk och så vidare. Typiskt konservativt.

Sedan tycker jag, liksom Jakob, att det är långt bättre än flera andra partier. I ÅF finns det i alla fall en tilstymmelse till ideologiskt tänkande, och det är bra. Och sedan håller jag förstås med om deras kritik av offentlig sektor, även om jag misstänker att det tyvärr är ett spel för galleriet.

De flesta jag pratat med anser för övrigt att ÅF kommer att peaka i detta val, för att sedan falla tillbaka. Jag hoppas verkligen att de ingår i den regering som bildas nästa år; först då kan man se vilken politik de verkligen vill föra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: