jump to navigation

Godbitar i dagens ledare november 22, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Skatter.
trackback

Noterar att Nina Fellman har skrivit en ledare om den Åländska beskattningen. Den inleds svagt och avslutas på ett hårresande sätt. Låt mig illustrera:

Även om beskattningsrätt skulle användas för att styra och stimulera det åländska näringslivet fungerar ju inte beskattningpolitik som ett postorderföretag […] skattepolitik hör till de allra svåraste politikområden som finns. På det området finns i dag ingen kompetens på Åland.

Nähä, det är tacken för att man har kämpat dag och natt i flera år, på flera kontinenter, med just närings- och skattepolitik. Jag vill inte skryta, men jag skulle kunna tala om hur Åland skulle kunna använda beskattningsinstrumentet för att stimulera det Åländska företagandet om någon väckte upp mig klockan fyra på natten.

Sedan är det givetvis så att om Åland skulle ta över beskattningen skulle för det första, fler personer som är långt mer kunniga än mig i dessa frågor lockas till Åland (av sig själva eller bli hitlockade). Och för det andra, människor på Åland skulle lära sig att använda beskattningsinstrumentet efter hand. Har aldrig Fellman hört talas om learning-by-doing?

Den riktiga godbiten i dagens ledare kommer dock mot slutet:

Frågan är också vilka kostnader ett övertagande av beskattningen skulle förorsaka. Vi har redan i dag en stor offentlig sektor som skulle behöva växa ytterligare.

Say what? Behöver den redan stora tvångsfinansierade ineffektiva offentliga sektorn som betalar usla löner, inte bjuder på mjölk till kaffet och bränner ut de anställda bli ännu större? For the love of God, varför?

Annonser

Kommentarer»

1. skattebetalare - november 22, 2006

Socialdemokraternas språkrör Nina Fellman har åter igen visat att Nya Åland minsann är en ”partipolitiskt oberoende tidning”

2. Fredrik Gustafsson - november 23, 2006

Måste tipsa om en gammal bloggpost på samma tema:

http://fredrik.ax/archives/16


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: