jump to navigation

Vilse i budgetdebatten november 23, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Ålands självständighet.
trackback

Ibland är det lite svårt att hålla reda på vilka partier som är borgerliga och vilka som är socialistiska på Åland. I gårdagens budgetdebatt drog Danne Sundman (ob) en snyfthistoria om en juridikutbildad person som kommit tillbaka till Åland från Sverige, men som hade problem att få något jobb tack vare att han inte kunde flytande finska.

Underförstått så menade Sundman alltså att privata företag inte skall få använda språkkunskaper i finska som en merit när de anställer folk. Nästa steg är att man förbjuder företag från att använda kompetens som en merit när de skall fylla en tjänst; jag menar, vad orättvist för de inkompetenta att de som faktiskt kan något har förtur.

Det var många som motsatte sig detta resonemang, men jag tycker socialdemokraten Anne-Helena Sjöbloms svar är värt att lyfta fram:

Företagen måste själva bedöma vilken kompetens som behövs i företaget.

Socialisterna vill ha frihet och de borgerliga vill ha regleringar? Som sagt, ibland kan det vara svårt att hålla reda på vem som är vänster och vem som är höger.

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - november 23, 2006

Sundman kör väl konsekvent på sin anti-finland linje. Så där är väl inte något direkt förvånande.
Vad gäller Sjöblom tror jag det var ren tur. Även en blind höna… Jag tror hon med stor sannolikhet i nästa andetag skulle kunna berätta om hur företag inte alls ska få bedöma vilken kompetens som behövs. I alla fall i de fall då hennes väljare råkar sakna just den kompetensen.

2. Fredrik Gustafsson - november 23, 2006

Du har nog rätt. Jag tänker dock sparar detta citat och använda det nästa gång hon vill inskränka företags frihet 🙂

Synd att inte Sundman har fattat att hans anti-Finlandlinje i första hand är en anti-Ålandlinje. Om Åländska företag förbjuds anställa kompetent personal är det i första hand Åland och det Åländska företagandet som drabbas, inte Finland.

Speciellt synd är det efterson Sundman ofta brukar ha ganska vettiga åsikter annars. Jag misstänker att han låter känslorna, och inte logiken, styra i detta fall, och då blir resultatet därefter. Eller så sysslar han med populism, vilket inte är ett dugg bättre.

3. Kaj Grüssner - november 23, 2006

Höger eller vänster spelar ju inte så stor roll. Dessutom är det väl traditionellt så att vänstern vill äga medan högern vill reglera. Så att sk borgerliga partier manar till reglering är på det sättet ingen överraskning. Som Walter Block sade så är det inte den horisontella vänster-högerskalan som är den viktiga, utan den vertikala bra-dåligt skalan, där liberalismen kommer högst upp, och politikerna kommer längst ner. Höger och vänster spelar som sagt mindre roll i sammanhanget 🙂

4. Professorn - december 5, 2006

Fredrik, du ska väl inte tala om vilse i höger-vänster som verkar vara en tydlig högerman men med i ett socialistiskt parti som de åländska ”liberalerna”? Du måste, din fina utbildning till trots, lära dig att på Åland finns ytterligare en politisk dimension, försvar av självstyrelsens grundvalar. Den ena ytterligheten är din linje, att helt svskaffa självstyrelsen och den andra är självständighet. Vad Sundman försöker göra är att uppmärksamma problem som självstyrelsen är skapt för att lösa. Om det inte, som i det här fallet, lyckas är det väl Sundmans förbannade plikt att uppmärksamma det, eller?

Läs Lampis ledare om det: http://www.alandstidningen.ax/se/debatt/ledaren/nyhet.asp?newsID=12750

5. andreas04: close to attraction - december 5, 2006

[…] Det har kommit en intressant kommentar på ett av mina tidigare inlägg. Eftersom inlägget är så pass gammalt, och kommentaren ändå så intressant, tänker jag svara i en ny post för att inte riskera att ingen lägger märke till detta meningsutbyte. Till kommentaren: Fredrik, du ska väl inte tala om vilse i höger-vänster som verkar vara en tydlig högerman men med i ett socialistiskt parti som de åländska “liberalerna”? Du måste, din fina utbildning till trots, lära dig att på Åland finns ytterligare en politisk dimension, försvar av självstyrelsens grundvalar. Den ena ytterligheten är din linje, att helt avskaffa självstyrelsen och den andra är självständighet. Vad Sundman försöker göra är att uppmärksamma problem som självstyrelsen är skapt för att lösa. Om det inte, som i det här fallet, lyckas är det väl Sundmans förbannade plikt att uppmärksamma det, eller? Läs Lampis ledare om det: http://www.alandstidningen.ax/se/debatt/ledaren/nyhet.asp?newsID=12750 […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: