jump to navigation

De frisinnade är på gång november 28, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Val 2007.
trackback

Det börjar hända saker inom den Åländska politiken, framförallt hos regeringspartierna. Magnus Lundberg, riksdagskandidat för centern, kom för någon dag sedan om ett intressant utspel om plattskatt, och nu senaste meddelade Frissinad Samverkan att man, kort efter att man gjort om sin hemsida och startad upp en blogg, valt det yngsta presidiet ett Åländskt parti någonsin haft.

Bloggen är ny och det är givetvis svårt att säga hur den kommer att utvecklats. Det finns flera andra politiker på Åland som startat bloggar som inte verkar ha utvecklas till några kioskvältare. Men den ser onekligen lovande ut. Bloggarna är två mycket aktuella personer: nye partiordföranden Johan Ehn (31) och nye viceordföranden Victoria Sundberg (26).

Att de fick igång bloggen precis innan dessa två valdes till sina nya poster var givetvis ett mycket smart drag. Att båda två är två unga mycket lovande politiker som numer återfinns i den absoluta partitoppen inom partiet gör säkert att många, inte minst unga personer, kommer att lockas dit. Det skall bli mycket intressant att följa hur bloggen utvecklas.

Jag noterar dessutom att man startat ett forum där man till exempel diskuterar näringsrättens vara och icke vara, och även har en omröstning om Marstad skall privatiseras. Överlag är hemsidan mycket bättre än den gamla, och som jag ser det för närvarande den snyggaste och intressantaste sidan av alla de Åländska partierna.

Och så kommer vi till detta med att fs har valt tre unga personer till de högsta posterna inom partiet. Jag tror detta kommer att vara ett i längden mycket smart drag. Frisinnad Samverkan verkar redan ha en förmåga att locka till sig unga personer, och detta arbete kommer knappast att gå sämre med den nya partitoppen. Partiets presidium har nu en medelålder på under trettio år, medan till exempel Liberalernas och Centerns motsvarigheter har en medelålder på runt 50.

Vissa av de andra partierna på Åland, främst Centern och Liberalerna, verkar ha betydligt svårare med att locka till sig unga. När jag var på Liberalernas höstmöte i helgen tror jag att jag var den enda personen mellan 25 och 30. En ursäkt bland dessa partier till varför de verkar ha problem med att locka unga, medan Ålands Framtid och fs är betydligt mer framgångsrika, är att deras politiska idéer inte uttrycks i svart och vitt, och därför inte tilltalar unga. Jag tror dock det mer handlar om att förpacka sina idéer på ett intressant sätt som kan tilltala alla, även unga.

Annonser

Kommentarer»

1. Carl-Anton Kivio - november 29, 2006

Bra av FS med plattskatt! Och ju yngre desto battre nar det kommer till politikerna, men nog har val centern en snyggare hemsida? De frisinnades sida har for sma marginaler och blir besvarlig att lasa.

Dessutom ar det val inte ratt att FS har sponsorer(!?)

2. Fredrik Gustafsson - november 29, 2006

Speciellt snygg är den nog inte, men jag tycker att den har det bredast och intressantaste innehållet. Till skillnad från de andra sidorna så händer de lite på den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: