jump to navigation

Vad skulle en Åländsk NV-stat kosta? december 10, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Skatter.
trackback

Det är inte något bra på TV just nu, så jag förgyller min söndag förmiddag med att läsa landskapets budgetförslag för 2007. Landskapets utgifter kommer år 2007 att ligga på €300 miljoner, och man kan bli lite nyfiken med vad landskapet tänker spendera alla dessa miljoner på.

Det finns vissa saker som landskapet faktiskt bör syssla med. Brand- räddningsväsendet €145.000. Det blir bara drygt €5 per Ålänning. Polismyndigheten €5 miljoner eller €200 per person. Känns som ett litet pris att betala för att kunna sova tryggt om natten.

Sedan spårar det ur. €2,1 miljoner för främjande av rundradioverksamhet. Främjande av bostadsproduktion €6 miljoner. Främjande av jämställdhet €114.000. Landskapsunderstöd för hemslöjdsundervisning €680.000. Verksamhetsutgifter för Ålands Fiskodling, Guttorp €410.000.

Om vi för en stund antar att landskapet bara skulle syssla med det som det egentligen skulle hålla på med (polis, försvar, rättsväsende, och så vidare) hur mycket skulle vi kunna få tillbaka av de €300 miljonerna? Svaret är att om Åland skulle göras om till en nattväktarstat skulle landskapets totala utgifter uppgå till drygt €12 miljoner.

Idag spenderar landskapet årligen cirka €12.000 per Ålänning. På en familj på fyra personer blir det nästan €50.000 per år! Cirka €11.500 av dessa €12.000 går till livsnödvändiga saker som hemslöjdsundervisning, rundradioverksamhet och produktion av fiskyngel.

Om landskapet bara skulle syssla med det den egentligen bör hålla på med, skulle landskapet bara kosta €480 per Ålänning. Om landskapet bara skulle ägna sig åt sina egentliga uppgifter, skulle varje Ålänning, gammal som ung, skulle få €11.500 mer i plånboken varje år. Det skulle vara något det.

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Mattsson - december 12, 2006

”Cirka €11.500 av dessa €12.000 går till livsnödvändiga saker som hemslöjdsundervisning, rundradioverksamhet och produktion av fiskyngel.”

…Och ”vård, skola, omsorg”. Vad kostar det per person?

2. Fredrik Gustafsson - december 12, 2006

Visst, det är missvisande att säga att vi skulle få 11.500 i fickan som vi skulle kunna spendera helt obehindrat på godis, läsk och mobiltelefoner. En betydande del av dessa pengar skulle gå till privata sjukförsäkringar, våra barns utbildning, vår pension och så vidare.

Poängen är att (i) den totala notan för dessa saker skulle bli mindre (ii) kvaliteten på vården, skolan och omsorgen och pensionssparandet skulle bli bättre (iii) vi skulle kunna välja en skola, sjukvård, omsorg som bättre passade våra preferenser, och så vidare.

Jag skulle känna mig otroligt mycket tryggare om jag, istället för att betala en massa skatt, själv fick teckna sjukförsäkringar, istället för att lita på att staten skall ta hand om mig när jag blir gammal och sjuk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: