jump to navigation

Allt är den fria marknadens fel december 11, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Välfärd.
trackback

I dagens ledare i Nya Åland återfinns ett helt bisarrt resonemang som, tror jag, går ut på att det är något fel på den fria marknaden eftersom få läkare vill jobba i den offentliga sektorn. På grund av detta måste vi tvinga läkarstuderande att arbeta vid statliga hälsocentraler, eftersom det ändå är samhället som bekostar deras utbildning (läkare och deras föräldrar är förstås befriade från skatt, så tanken att de kommer att betala in mångdubbelt mer till statskassan än de någonsin får tillbaka i gratis utbildning, studiestöd och barnbidrag är förstås löjeväckande).

Ledaren gör också ett försök att använda sig av logik och lagen om utbud och efterfrågan, och som gammal logik- och nationalekonomistuderande vill jag nästan brista ut i gråt. Det är som när din gamle tondöve, kraftigt berusade farbror ger sig på månskenssonaten på piano. På ett par minuter, genom några förvirrade och krampaktiga fingerrörelser, förvandlas något otroligt vackert till något otroligt fult.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - december 11, 2006

Låter som att det finns behov av mera insändare för att reda ut de nyligt skapade förvirringarna 🙂

Att diskutera de skador som uppstår av socialistisk allokering av resurser inom en så viktig sektor som sjukvården är alltid av hög prioritet.

2. Fredrik Gustafsson - december 11, 2006

Skulle nog inte vara en dum ide att försöka få igång en debatt om offentlig sjukvård. Måste hämta lite inspiration bland liberal literatur först.

3. Jakob Lundberg - december 11, 2006

Den sak som man direkt kommer att tänka på i det här fallet(brist på läkare) är ju kravet på licenser. Licensiering är ju ett uppenbart fall av konkurenshinder. Och som jag har förstått det så administreras licensieringen av de redan existerande läkarna som har en uppenbart intresse av att begränsa inträde.

4. Johan R. Sjöberg - december 11, 2006

Självfallet bör licensieringen avskaffas, den är en modern variant av det tidiga 1800-talets skråtvång. Var finns liberalismen i Chydenius’ hemland?

Sedan bör ju självklart hela offentliga sektorn privatiseras, men nu känns det som om jag predikar för kören.

5. Kaj Grüssner - december 12, 2006

Återigen används cirkelargumentering för att berättiga statens existens och rätt till maktutövning. Jag citerar HT:

”Eftersom det är samhället som står för utbildningen, som gör att läkarna senare kan lyfta löner på 6.000 – 12.000 euro per månad så borde detta samma samhälle kunna ställa vissa krav. Till exempel att man måste arbeta vid hälsocentral en viss tid efter att utbildningen är avklarad.”

Vad hon säger är samma sak som att jag skulle ge 3.000 euro till Fredrik och sedan hävda att jag har rätt att tvinga honom att arbeta för mig, eftersom jag har betalat honom.

1. Staten uppbär skatt med tvång
2. Den ger oss tjänster oberoende om vi vill ha dem eller inte och gör på så sätt det svårt/olagligt för privata företagare att konkurera
3. Ställer krav på oss med motiveringen ”titta på allt du fått av staten”.

HT:s resonemang är ett utmärkt exempel på just detta, och är därmed ett argument för ökad privat sektor och minskad offentlig sektor. I just det här fallet den högre utbildningen och hälsovården.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: