jump to navigation

Vi skiter väl i vad ni tycker december 15, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad, Okategoriserat.
trackback

I dagens Nya Åland återfinns en notis som både är lite smickrande för min egen del (i den meningen att de tar fasta på debatten jag hjälpte till att skapa), men samtidigt lite, eller rättare sagt mycket, sorglig. Nya Åland skriver att det uppstod en debatt i stadsfullmäktige kring Mariehamns bostadspolitik i tisdags. Notisen fortsätter:

Man tog fasta på insändardebatten tidigare om att stadens fastighetsbolag Marstad förstör marknaden för privata byggare. Tom Pussinen (fs) föreslog […] att staden skall fråga privata byggare hur Marstad påverkar deras möjligheter att bygga. Klämförslaget röstades emellertid ned med siffrorna 14 mot 11 och två nedlagda röster.

Visserligen så är metoden där man frågar privata byggare hur den offentliga sektorns byggande påverkar dem inte helt felfri. Det är svårt för ett enskilt företag att korrekt uppskatta alla effekter ett omfattande byggande i offentlig regi har på hyresnivån, priser på byggnadsmaterial och byggnadsarbetare, och så vidare.

Det skulle dock ha varit mycket intressant att få höra vad de privata byggarna tycker. Hittills har hyresgästföreningen, som vanligt med starka kopplingar till socialdemokraterna, kommit till tals otaliga gånger om bostadsfrågan i Mariehamn. De privata byggarnas talan har först av mig och Antonio Salminen, helt på eget bevåg.

Att stadsfullmäktige försatte denna chans att öka sin kunskap om hur kommunens verksamhet påverkar det privata byggande visar på ett par saker. För det första är majoriteten i stadsstyrelsen uppenbarligen helt ointresserad av att ens försöka skapa en fungerande bostadsmarknad och underlätta för privat byggande i Mariehamn. Man har bestämt sig för att det offentliga skall ta över, oavsett vilka negativa konsekvenser detta har. Man visar också att man fullständigt struntar i de privata byggarna. Inställningen som verkar råda är att, den som är dum nog och bygger en privat hyresfastighet i Mariehamn, får helt enkelt skylla sig själv.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: