jump to navigation

Revolutionen kan börja december 18, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad.
trackback

Socialdemokraterna har haft möte i helgen, och överst på dagordningen verkar bostadsfrågan ha stått. Byggandet av hyreslägenheter i ”kommunal eller annan icke-vinstdrivande regi” skall stödas med statliga lån, och på så sätt skall näringslivets ”behov av arbetskraft mötas”. Man vill också stärka hyresgästernas rättigheter att få sin hyras skälighet prövad i domstol.

Det här med socialisters syn på vinst, och att icke-vinstdrivande produktion är något som bör stödas, skulle man givetvis kunna skriva hur mycket som helst om. För min egen del tycker jag att det är lite konstigt att de inte har lyckas släppa tanken på att privat vinst inte samtidigt representerar en vinst för samhället, utan att ekonomin är ett nollsummespel där vinsten kommer, som Marx hävdade, ur en exploatering av arbetare.

Sedan kan man förfasas lite över socialdemokraternas vision för hur ett framtida Mariehamn skall se ut. Man vill helt sonika tränga ut allt privat byggande (båda av villor samt bostads- och hyresrätter) och ersätta det med kommunala hyresrätter och på detta sätt möta ”näringslivets behov av arbetskraft”. Eller i klartext: man vill göra om Mariehamn till en stad bestående av nedgångna, kommunala arbetsbaracker befolkat av ett trasproletariat.

Socialdemokraterna har antagligen kommit på att deras stöd är som störst just i dessa typer av områden, t.ex. får de mycket fler röster i Norra än Södra delen av staden, och ser nu till att trygga framtida röster genom att göra om hela Mariehamn till ett miljonprogram. Smart, revolutionen kan börja!

Kommentarer»

1. marknadsliberal - december 18, 2006

Sossarna är Ålands enda uttalat socialistiska parti så det borde väl vara närmast omöjligt att de får igenom sin samhällsskadliga vänsterpolitik. Eller?

2. Fredrik Gustafsson - december 19, 2006

Tyvärr verkar majoriteten i stadsstyrelsen stöda en politik där samhället bygger hyresrätter, och där privat byggande trängs ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: