jump to navigation

Gatuprostitution december 19, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Paternalism.
trackback

Nina Fellman har skrivit en ganska provocerande och smått förvirrande ledare om gatuprostitution i dagens tidning. Hon inleder med att det går att diskutera vad som är moraliskt rätt eller fel när man ” köper sex av en frisk, balanserad och fullt införstådd människa”. Det är förstås inte så mycket att diskutera: det finns inget i denna handling som är omoraliskt.

Istället för denna mer moraliskt försvarbara prostitution tar hon istället sikte på gatuprostitutionen, som i de allra flesta fall involverar heroinberoende prostituerade. Hon avfärdar tanken på legalisering som absurd och hävdar att en bättre lösning vore att förse dessa kvinnor med gratis, rent heroin. Istället för att kommentera detta bisarra uttalande, som säkert kommer att väcka debatt, och förklarar varför en legalisering av prostitution antagligen skulle vara det bästa sättet att få bort denna form av sexhandel, tänkte jag dock inrikta mig på två andra detaljer i Fellmans ledare.

För det första hävdar Fellman at dessa gatuprostituerade inte har något val: de måste sälja sex för att finansiera sitt missbruk. Detta är givetvis nonsens. Det finns inget som tvingar en person att ta heroin. Man är inte beroende av heroin i samma mening som man är beroende av mat eller dryck. Att börja missbruka heroin och att fortsätta göra det är ett aktivt val, och inget som man är tvingad till, varesig av naturen eller av någon annan.

För det andra slår Fellman in öppna dörrar när hon moraliserar över de män som köper sexuella tjänster av drogpåverkare och/eller psykiskt sjuka kvinnor. Att ingå ett avtal med någon som är drogpåverkad eller psykiskt sjuk är givetvis moraliskt tveksamt i allas värld. För att ett frivilligt avtal skall vara just frivilligt ingånget, får det inte finnas tvång, hot, droger eller psykisk sjukdom med i bilden. Om man är för hög eller för psykisk sjuk, eller för den delen för ung, för att inse konsekvenserna av avtalet, har man inte en rätt att ingå det.

Kommentarer»

1. andreas04: close to attraction - december 20, 2006

[…] Andrew Hagmark-Cooper har svarat på ett inlägg jag skrev igår om prostitution och heroinberoende. Kort sagt hävdade jag att valet att börja missbruka heroin och sedan prostituera sig för att finansiera detta missbruk, är just ett fritt val och inte ett naturligt (som t.ex. tvånget att behöva äta) eller kollektivt tvång (att tvingas betala skatt). […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: