jump to navigation

Liberalernas skattekompromiss december 20, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Skatter.
trackback

Liberalerna, som tidigare varit kritiska mot det allmänna avdraget på 5% som införs i den Åländska kommunalbeskattningen nästa år, har nu presenterat ett kompromissförslag. Förslaget går ut på att alla skall få som minst €150 och som mest €400 i avdrag. Det vill säga, personer med låga inkomster får ett större avdrag än personer med höga inkomster.

385485.jpg

Personligen anser jag att detta förslag varken är speciellt mycket bättre eller sämre än förslaget där alla får en skattesänkning på 5%. Den totala skattesänkningen är lika stor i båda förslag, och det anser jag är huvudsaken. Sedan inför visserligen liberalernas förslag ytterligare progressivitet i systemet, vilket leder till färre incitament för människor att höja sin produktivitet. Å andra sidan är liberalernas förslag mer effektivt att skapa incitament för att gå från bidrag till arbete, vilket är nog så viktigt.

Sammanfattningsvis är det positiv att det verkar råda konsensus över att skatten skall sänkas med totalt €250.000 nästa år. Exakt hur denna sänkning går till, och vem som får den största sänkningen är i sammanhanget inte så viktigt, utan det viktiga är hur vi i framtiden skall kunna fortsätta sänka skatterna ännu mer. Landskapets utgifter för 2007 är som bekant €300 miljoner, och då är denna skattesänkning, trots allt, en droppe i havet, även om det är en bra början.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: