jump to navigation

The Mystery of Capital december 20, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk historia.
trackback

Jag har precis läst klart Hernando De Sotos The Mystery of Capital och tänkte kort kommentera boken. Någon ambitiös recension blir det inte; bokrecensioner är bland de tråkigaste man kan skriva, och inget jag gör frivilligt.

De Soto är i mångt och mycket en så kallad kapitalfundamentalist. Det vill säga, en person som ser kapitalackumulation som källan till tillväxt och utveckling. Enligt De Soto är en nödvändig förutsättning för denna ackumulation av kapital en formell äganderätt. Problemet med dagens u-länder är inte att människorna där är för fattiga för att spara och investera, utan att de flesta av deras egendomar, tack vare att det inte finns en formell äganderätt, är dött kapital.

Till exempel, även om en person i ett u-land betraktar sig själv som ägare till en fastighet, och alla i hans omgivning erkänner hans ägande, begränsas detta ägande till just de i hans omgivning. Tack vare att han inte är formell ägare till fastigheten, kan inte hans egendom leva ett ”dubbelliv” och ge upphov till levande kapital, till exempel genom att personen använder fastigheten som säkerhet för att ta ett lån av någon som befinner sig utanför hans närmaste omgivning. Fastigheten är dött kapital.

De Soto beskriver hur USA framgångsrikt lyckades omvandla lokala sedvänjor och just detta lokala ägande där människor i t.ex. en by erkänner ditt ägande av en fastighet, till en formaliserad äganderätt där ditt ägande erkänns av alla i ekonomin. Han beskriver hur äganderätten på så sätt upptäcktes (inte uppfans ovanifrån) genom att lokala sedvänjor som reglerat ägande långsamt gjordes om till lagar som gällde alla.

I dagens u-länder, däremot, har den officiella lagen inte har tagit hänsyn till de informella äganderätterna som redan existerar ute i byar och städer, utan u-ländernas regeringar har (tillsammans med Västerländska institutioner) försökt införa en formell äganderätt ovanifrån som saknat relevans för landets invånare. Trots att all verksamhet i den illegala sektorn är förenad med stora kostnader, har det varit mer lönsamt för människor i u-länder att hålla till i den illegala sektorn än att försöka få sin egendom eller sin affärsrörelse officiellt erkänd och registrerad, något som ofta innebär åratal av byråkrati och flera månadslöner i administrativa avgifter.

Trots att den innehåller många intressanta idéer och ganska intressant forskning, är The Mystery of Capital, som bok betraktat, inte någon höjdare. På sätt och vis saknar den en röd tråd och den är full av upprepningar. Det känns också ofta som om boken inte kan bestämma sig för vem den för en dialog med: globaliseringsmotståndarna eller de som anammar kulturella förklaringar bakom olika länders välstånd. Just dialogen med de som för fram kulturella förklaringar känns väldigt krystad och mer som en litterär blindtarm som endast återfinns i inledningen och slutsatserna. Detta till trots innehåller boken mycket matnyttigt och tankeväckande, även om det kunde ha packeterats på ett betydligt bättre sätt.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: