jump to navigation

På 2000 år intet nytt december 22, 2006

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk historia, Okategoriserat.
trackback

Benita Matsson Eklund kommer i en ledare med ett, för en ekonomisk historiker som mig, fullständigt oförståeligt uttalande. Hon skriver, ”I fråga om världens fattiga har inte mycket hänt på 2000 år – utom det att världens fattiga blivit mångdubbelt fler.”

Att påstå att inget har hänt i frågan om jordens fattiga de senaste 2000 åren är förstås inte sant. Vid tiden för Jesu födelse levde alla jordens 300 miljoner människor i extrem fattigdom. Idag lever endast 19% av jordens sex miljarder invånare i extrem fattigdom, och de minskar snabbt.

De fattiga är förstås i absoluta tal fler idag, med det beror på att jordens befolkning är 20 gånger större idag än för 2000 år sedan, och inte på att vi har fått det sämre. Jordens befolkning må vara 20 gånger större idag än för 2000 år sedan, men antalet fattiga är bara 4 gånger fler. Det är givetvis tack vare den enorma utveckling som ägt rum sedan år noll som gör att vi idag överhuvudtaget kan försörja en befolkning som är 20 gånger större än för 2000 år sedan.

Att det skett en enorm utveckling de senaste 2000 åren kan man också se genom att studera Angus Maddison inkomstdata, som i vissa fall sträcker sig så långt tillbaka som år ett. År ett var jordens rikaste ”land” Iran. Idag är världens rikaste land USA 45 gånger rikare än Iran var för 2000 år sedan. Trots att Iran var jordens rikaste land år ett, är det, trots att det knappast utgör vår tids största tillväxtmirakel, hela 9 gånger rikare idag än för 2000 år sedan. Genomsnittsfinländaren är idag 51 gånger rikare än för 2000 år sedan.

För mig är det helt oförståeligt hur en person som har det otroliga privilegiet att leva i denna fantastiska epok, där miljoner människor varje år lyfts ur extrem fattigdom, kan tycka att ingenting har hänt med jordens fattiga de senaste 2000 åren. Jag önskar att Benita Matsson skulle kunna färdas tillbaka i tiden 2000 år, då genomsnittsfinländaren var tvungen att arbeta ett helt år för att producera det vi idag producerar på en vecka. Då skulle hon snabbt förstå att en hel del har faktiskt har hänt med jordens fattiga sedan år noll. Den extrema fattigdom Jesus möttes av dagligen under sitt liv kommer av allt att döma helt att utrotas, för första gången någonsin, under vår livstid.

Kommentarer»

1. Johan Nilsson - december 26, 2006

Hmmm… Jag trodde att människan var långt mer än 50 ggr rikare nu än för 2000 år sedan. Räknar man ut den årliga tillväxten blir det magra 0,2%. Det måste stått nästan still fram till 1800-talet?

2. Fredrik Gustafsson - december 26, 2006

Det stod mer eller mindre helt still fram till 1800-talet. Mellan år 1 och år 1899 fyrdubblades t.ex. endast Finlands BNP/capita. Hög tillväxt är i mycket stor utsträckning ett 1900-tals fenomen. Tilllväxten under den industriella revolutionen var ju bara en bråkdel (bara några tiondels procent) av den tillväxt dagens framgångsrika u-länder uppnår f.n.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: