jump to navigation

Vi äro alla lika januari 4, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Naturliga rättigheter, Välfärd.
trackback

Dagens ledare i Nya Åland, som är en ganska trist historia, avslutas på ett ganska, i brist på bättre ord, intressant sätt:

Det börjar faktiskt bli dags för de partier som inte vill se en kommunsammanslagning att förklara exakt hur vi ska göra i stället för att säkra en rimlig och rättvis framtid för alla kommuninvånare i alla kommuner.

Nu är jag i och för sig inget politiskt parti, men jag vill minnas att jag redan förklarat detta (om än ganska ytligt).

Stycket fortsätter:

Annars blir vi tvungna att ta farväl av ett system som bygger på den vackra tanken att alla människor är lika värda oberoende av vad de klarar av att prestera i sina liv.

Här är det intressant att diskutera vad hon menar med lika värde. Jag är rätt övertygad om att hon inte menar att alla människor skall ha samma rättigheter, i den meningen att vi alla skall ha rätt till liv, egendom, yttrandefrihet och så vidare. Ingen föreslår väl numera att sådana rättigheter skall baseras på prestation.

Det jag tror hon menar, är att alla skall ha rätt till samma ekonomiska ersättning eller levnadsstandard, oavsett vad man presterat i livet. Det vill säga, den socialistiska grundtanken att alla inte bara ska starta utan även komma i mål samtidigt. Så, det hon menar är att en kommunsammanslagning skulle möjliggöra att Åland kan fortsätta på en socialistisk väg. Säg mig, varför var jag emot en kommunsammanslagning igen?

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: