jump to navigation

Likriktning och droger mars 21, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Naturliga rättigheter, Val 2007.
trackback

Kan rekommendera en insändare i gårdagens Ålandstidning och även efterföljande debatt. Dessutom har Nyan en ganska bra ledare idag.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - mars 21, 2007

En sak som bekymrade mig i debatten var viljan att bestraffa(tvångsomhänderta) människor som tar droger som tenderar att göra dem aggressiva. Jag anser det vara fel att bestraffa någon, inte för vad han gjort, men för något han har en stor sannolikhet att göra. Det är som att bestraffa män för att de är statistiskt mer våldsamma än kvinnor. Eller fattiga för att de är statistiskt mer benägna att stjäla.

2. Fredrik Gustafsson - mars 21, 2007

Så här ser jag det: du får inte utsätta någon för risk. Du får inte spela rysk roulette med någon som gått med på det. Detta innebär att det inte bör vara tillåtet att ta en drog som bevisligen gör dig extremt våldsam, och sedan ge dig ut i en folksamling, eftersom du då utsätter andra för en risk. Så, det handlar inte om att förbjuda folk från att ta en drog, utan att reglera hur drogen får användas. Om du tar en drog som gör dig våldsam i ditt eget hem, ser jag inget problem med det.

3. Fredrik Gustafsson - mars 21, 2007

Måste dock inflika att detta antagligen rör sig om ett extremt litet antal droger, så resonemanget är i högsta grav av teoretiskt intresse.

4. Jakob Lundberg - mars 21, 2007

Jag ser inte hur man kan anklaga någon för att utsätta en annan för en oacceptabel risk utan att peka på en faktisk handling.

Vad som är förbjudet att göra i en folksamling kan endast bestämmas av markägaren som folksamlingen står på. För att koppla till analogin som användes på Ålandstidningens debatt forum. Regler för att köra bil på en väg kan skapas av vägens ägare i överenskommelse med väg användaren. I en sådan situation är det inte konstigt att ägaren kräver att bilisten ska vara nykter, köra under en viss hastighet, vara certifierad förare osv. Men att kräva liknande saker av en person som inte utnyttjar vägen, finns det inga belägg för. Frågan blir givetvis mera komplicerad när det är landskapet som äger vägen. Men motiveringen som används för att sätta upp regler på vägen kan inte användas på någons privata mark.

5. Fredrik Gustafsson - mars 21, 2007

Om vi tänker oss att all mark i ett land är privatägd. Då skulle man antagligen kunna tänka sig att de flesta skulle inkludera en klausul som sade att ingen har rätt att utsätta någon annan för en oacceptabel risk (oavsett vad detta i praktiken innebär). Det skulle antagligen vara så att de allra flesta (speciellt affärer, barer, idrottsarenor osv)äve uttryckligen skulle förbjuda andra att bruka droger eller vara drogpåverkad på sin mark.

Så kort sagt: om all mark skulle vara privatägd, skulle detta nog inte vara ett problem. Du skulle antagligen bara vara tillåten att bruka droger på din egen mark eller på speciella ställen som var gjorda för detta. Som vanligt löser sig alla problem bara vi inför en NV-stat där all mark är privatägd 🙂

6. Jakob Lundberg - mars 21, 2007

Redan idag blir du utslängd från en privat bar om du är för ”riskabelt” berusad 🙂

7. Fredrik Gustafsson - mars 23, 2007

Måste säga att denna ”Mikael” verkar vara en klok kille. Undrar om han är en enfrågeperson eller om han är liberal i andra frågor också. Me like.

8. Fredrik Mikael Johannes - mars 24, 2007

”Måste säga att denna “Mikael” verkar vara en klok kille.”

Tack Fredrik! Det behövdes skrivas en insändare med ett liberalt perspektiv, så jag gjorde det.

9. Fredrik Gustafsson - mars 24, 2007

Måste säga att jag är djupt imponerad, inte bara av insändaren utan även av den efterföljande diskussionen. Roligt att se Allgode plågas lite 🙂

Ser verkligen fram emot att få läsa fler insändare i framtiden…

10. aginamist - mars 24, 2007

Det är synd att så få människor inser att världen faktiskt blir bättre om människor får tänka själv istället för att ha andra som tänker åt dem och säger vad som är rätt och fel.

Jag har diskuterat med en kompis om en liknande insändare men nu behövs det inte då du redan har gjort det. Så då passar jag på att tacka för din insändare i Fredriks blogg.

11. Fredrik Mikael Johannes - mars 24, 2007

”Roligt att se Allgode plågas lite”

Absolut. 🙂 Jag har förstått av personer som känner Allgode att han annars är vettig. Men som någon konstaterat så brukar allt sunt förnuft försvinna när man pratar om droger.

”Jag har diskuterat med en kompis om en liknande insändare men nu behövs det inte då du redan har gjort det.”

Tack, men det skadar inte att flera röster hörs i media. En tokliberal kan man avfärda, men flera är svårare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: