jump to navigation

Rockoff inställt mars 27, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Naturliga rättigheter.
trackback

Så kom då det smått väntade beskedet att även Frisinnad Samverkan, tillsammans med Liberalerna och De Obundna, säger nej till att staden skall köpa Mariepark. Ett klokt beslut: sättet staden skött denna affär på har varit under all kritik, men att köpa tilbaka Mariepark löser inget. Problemet uppstod därför att staden höll på med något den inte bör hålla på med–dvs äga kommersiella fastigheter–och problemet löses då givetvis inte av att staden köper tillbaka denna kommersiella fastighet; det gör bara saken ännu värre.

I samband med detta meddelar även Dennis Jansson att Rockoff, denna musikfestival som varje år lockar tusentals besökare till Mariehamn, ställs in i sommar. Givetvis ett tråkigt besked som delvis är ett resultat av att staden har fört Jansson bakom ljuset när den lovade, vid försäljningen att Mariepark, att Jansson skulle få arrangera Rockoff, trots att festivalen stred mot stadsplanen. Men det är även ett resultat av Janssons godtrogenhet. Han visste mycket väl att Rockoffs grannar har rätt till ett visst mått av lugn och på sin egna tomter, och att de hade lagen på sin sida.

Frisinnad Samverkan meddelar samtidigt att man skall ändra stadsplanen så att Rockoff kan hållas i Mariepark nästa år. Personligen tycker jag inte att detta är en god idé. Lagstiftningen skall vara allmän, och bör ange hur många decibel man får utsätta sina grannar för, oavsett vad det är man håller på med. Om man vill ordna en Rockfestival har man två alternativ: håll festivalen långt från alla grannar eller bredvid grannar som kan tänka sig att tillåta oljudet, mot en viss kompensation.

Annonser

Kommentarer»

1. TS - mars 27, 2007

Staten ska inte blanda sig i fastighetshandeln det kan vi ju konstatera. DOCK tycker jag att samhället borde kunna göra något för att Rockoff ska kunna återkomma även denna sommar. Snacka om ringeffekter som är bra för samhället/folket/försäljare/turistföretagare etc. Vad anser du? Har vi råd att vara utan Rockoff denna sommar?

2. Fredrik Gustafsson - mars 27, 2007

Som sagt tycker jag att det är bäst att staden sätter upp klara spelregler och sedan får alla inblandade parter se till att komma överens på bästa sätt själva. Sedan kan det givetvis visa sig att det är så många parter som berörs att det blir för dyrt eller för krångligt att komma överens. I det fallet kan staden i värsta fall betala ut en liten subvention. Jag tycker dock inte att man bör offra några få personers rättigheter (Rockoffs grannar) bara för att andra personer (besökare, företagare, Jansson) gynnas av det. Det kanske är så att Marieparks nuvarande grannar värderar lugn och ro så pass högt, att om man tar denna negativa externa effekt i hänsyn, kanske inte festivalen alls är lönsam, i alla fall inte just i Mariepark.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: