jump to navigation

Ålborgåtagandena innebär en socialdemokratisk politik mars 30, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare, Miljö.
trackback

Noterade i torsdagens Ålandstidning att Mariehamn numera återfinns i samma miljöklass som Wien och Paris i och med att stadsstyrelsen, där Anneli Ahlgren (fs) höll i pennan, har undertecknat de så kallade Ålborgåtagandena.

Vad har då Mariehamns stad åtagit sig? Jo, förutom att man gått med på att förbättra miljön på olika sätt och att minska fattigdomen, har man även gått med på att säkra tillgången till offentlig service, utbildning, kulturell verksamhet och även boende, samt att verka för en ökad jämställdhet.

Förutom att man kan undra vad dessa åtaganden överhuvudtaget har med miljö att göra, kan man även undra varför en representant Frisinnad Samverkan, som skall låtsas vara ett borgerligt parti, undertecknar detta dokument, som mer eller mindre innebär att Mariehamn går med på att föra en socialdemokratisk vänsterpolitik.

Det är förstås inget fel på åtagandena i sig: det går att säkra tillgången till vård, skola, omsorg, kultur och bostäder utan att det offentliga nödvändigtvis skall producera dessa, och på så sätt konkurrera ut privata företag. Och det går även att verka för en ökad jämställdhet utan att införa kvotering i bolagsstyrelser och tvinga föräldrar att ta ut lika mycket i föräldraledighet.

Andemeningen i åtagandet är dock att detta skall åstadkommas med en traditionell socialdemokratisk vänsterpolitik (bland annat klargörs det att det är ”offentlig service” som skall säkras), och då kan man verkligen undra varför en frisinnad håller i pennan.

Publicerad i Tidningen Åland 3.4

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - mars 30, 2007

Återigen, förklaringen ligger i att politikerna inte har en aning om hur saker och ting fungerar. För tusan, de vet ju inte ens själva vad de står för. Ändå skall vi lita på att de fattar beslut som gagnar oss.

Jag kan verkligen inte begripa hur en enda människa kan stöda tanken med en stat som styrs av politiker och centralplanerare.

2. Jakob Lundberg - mars 30, 2007

Politiker brukar göra det mesta som ger dem uppmärksamhet. Och om det samtidigt kan ge vaga löften, utan att behöva förklara hur det ska gå till i praktiken, är de bara nöjdare.

Och Kaj, du vet mycket väl varför folk stödjer staten. Var inte så himla dramatisk.

3. Fredrik Gustafsson - mars 30, 2007

Jag tror att FS nog hade räknat med att ingen skulle kritisera, eller ens läsa detta åtagande, dvs att det bara skulle innebära positiv publicitet. De har nog vant sig vid att det inte kommer någon kritik från nyliberalt/höger håll, utan att den kritik som kommer, kommer från konservativt eller vänsterhåll.

Tycker det överlag är roligare att kritisera högerpartierna än till exempel sossarna. Om man kritiserar sossarna kan ju folk få för sig att det verkligen finns ett vettigt marknadsliberalt eller högeralternativ, när i själva verket FS osv är socialdemokraterna light.

4. Kaj Grüssner - mars 30, 2007

När har någon någonsin uppnått en förändring/förbättring av det politiska klimatet utan att i någon mån vara dramatisk?

5. Why the hostility? « Hagmark-Cooper on Åland - april 1, 2007

[…] being a social democrat. It’s all very strange if you ask me, because, as has been observed elsewhere, the other parties do sign up to what is essentially a social democratic model. Most Åland people […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: