jump to navigation

Allianser april 3, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Språkpolitik, Val 2007.
trackback

En tanke som slog mig när jag lyssnade till språkdebatten för cirka en vecka sedan var att, om denna fråga blir en valfråga, ser det ut som om att Liberalerna omöjligt kan ingå i en allians med de övriga borgerliga partierna liknande den som gällde under riksdagsvalet. Om språkpolitiken formar höstens allianser, ser ett samarbete med sossarna mycket mer sannolikt ut.

Mycket riktigt har nu Obunden Samling gjort ett utspel där man vill återuppväcka den borgerliga alliansen, minus Liberalerna, inför höstens val. Idén är att ingå ett politiskt samarbete med de partier som står den ideologiskt nära, och i och med att Liberalerna har en så annorlunda syn på språkfrågan, skulle detta parti vara uteslutet som en tänkbar samarbetspartner.

Det är förstås lite ironiskt att den tydligaste ideologiska skillnaden mellan detta höger- och vänsterblock är att högerblocket vill att staten i större utsträckning ska bestämma vilket språk folk talar, vilka personer privata företag anställer, vilka som får bedriva näring och köpa mark på Åland, och så vidare, medan vänsterblocket vill att detta skall skötas av marknaden och frivilligt samarbete. Att högerblocket sätter Kollektivet och Självstyrelsen i första rummet, medan vänsterblocket betonar individen samt dess fri- och rättigheter. Ur led är tiden.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: