jump to navigation

En sådan seger till och vi är förlorade april 5, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Frivilligt samarbete.
trackback

Niklas Lampi skriver i en ledare att det faktum att staden och Dennis Jansson nu kommit överens om en lösning som innebär att Rockoff kan hållas, är ett tecken på att ett bättre samarbetsklimat mellan staten och den privata sektorn kanske håller på att uppstå. Till viss del håller jag med om att staten och den privata sektorn bör kunna samarbeta. Jag håller dock inte med om att sättet staden löst Rockoffrågan lovar mer i form av bra samarbete mellan det offentliga och privata näringsidkare.

Anledningen till min skepticism är givetvis att den typ av ”samarbete” som nu sett till att Rockoff blir av, där staden går med på att betala ut stöd, inte direkt är någon bristvara. Detta samarbete är tvärtom mycket vanligt, och går vanligtvis till på följande sätt: staten tar någons pengar och ger dem till en näringsidkare (vilket är fallet i Rockoffrågan); eller, staten tar näringsidkarens pengar och ger dem till någon annan. Sådant ser vi varje dag, och det är knappast något positivt.

Det jag helst skulle ha sett när det gäller samarbete, är att de privata aktörer som påverkas av Rockoff själva skulle ha kommit överens, utan att blanda in staden. Det vill säga, att Dennis Jansson och alla andra som har ett intresse av att se till att Rockoff blir av, skulle ha samlat ihop pengar och gett dem till Rockoffs grannar i utbyte mot att de inte polisanmäler festivalen.

Eller, att alla de som vill se en festival, helt enkelt frivilligt skulle ha bidragit med stöd som skulle ha gjort att festivalen skulle ha kunnat hållas på torget, istället för att staden nu tvingar alla, även de som bor grannar med torget och inte alls vill ha någon festival där, att vara med och betala. Den riktiga bristvaran är inte samarbete mellan den privata och den offentliga sektorn, utan frivilligt samarbete inom den privata sektorn.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: