jump to navigation

Att märka ord april 20, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Skatter.
trackback

De som följt denna blogg under en längre tid har vid det här laget säkert märkt att jag har en förkärlek för att hänga upp mig vid språkliga detaljer. Nu är det dags igen. I dagens Ålandstidning skriver Göran Djupsund i ledaren,

Man önskar förändra medborgarnas beteende genom att bruka både morot och piska. För att få fler in i arbetslivet så vill regeringen exempelvis både sänka skatterna på löneinkomster (morot) och samtidigt förnya socialskyddet (piska).

Detta är väl inte att försöka förändra medborgarnas beteende genom att föra politik, utan att försöka minska politikens effekt på medborgarnas beteende (och de incitament de möts av) genom att föra mindre politik.

I begynnelsen fördes det ingen politik på detta område. Folk fick behålla det de själva tjänade, och kunde inte kräva att någon annan skulle stå för deras uppehälle om de blev sjuka, arbetslösa, fick barn eller något annat. Detta gjorde att det fanns starka incitament för att arbeta och spara inför den händelse att man blev sjuk, arbetslös, fick barn och så vidare.

Sedan bestämde politikerna att vi inte skulle få behålla mer än hälften av det vi tjänade, men att vi skulle kunna kräva att andra skulle betala för vårat uppehälle den dag vi inte kunde jobba av ett eller annat skäl. Detta gjorde att det fanns svaga incitament för att arbeta och att spara: att vara sjukskriven, förtidspensionerad eller arbetslös byggnadsarbetare lönade sig bättre än att jobba inom vården.

Visst, syftet med att röra sig lite mot utgångsläget genom att sänka skatten och minska ersättningarna är att medborgarna skall bete sig annorlunda. Men om man ser det hela i ett lite större sammanhang, ser man givetvis att det hela handlar om att politikerna vill påverka människors beteende i mindre, inte i större, utsträckning.

Annonser

Kommentarer»

1. kokoomus - april 20, 2007

Apropå försöken att förändra medborgarnas beteenden så finns det en ideologisk aspekt på saken. Borgerligt sinnade politiker tror på och tar gärna till både morot och piska medan socialistisk sinnade tvärtom menar att medborgare inte svarar på ekonomiska styrmedel. Lite tillspetsat kan man säga att högern tror på incitament men inte vänstern eftersom de anser att människor ”på förhand är dömd till” goda eller dåliga levnadsvillkor beroende på vilken klass de fötts till. En ganska dyster människosyn enligt mig.

PS
Men du har naturligtvis rätt i att lägre skatter är bra eftersom de minskar politikens makt över medborgarna.

2. Fredrik Gustafsson - april 21, 2007

Det är en mycket korrekt iakttagelse.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: