jump to navigation

Bostadspolitiken måste vara förutsägbar april 26, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Bostad, Insändare.
trackback

Eva Ringwall konstaterar i en insändare (25.4) att det faktum att den privata byggsektorn gavs en chans med fria hyror och litet offentligt byggande under 1990-talet, utan att den tog den, visar att den privata sektorn är oförmögen att möta behovet av bostäder. Detta påstående kunde inte vara mer felaktigt. Som jag tidigare påpekat infördes marknadshyror på Åland 1999, och 2000 började den offentliga sektorn bygga. Den privata sektorn gavs med andra ord endast ett år att visa vad den dög till.

Det Ringwall inte inser är att bostadsmarkanden är väldigt speciell. Byggandet av en hyresfastighet är en extremt långsiktig investering, eftersom fastigheten kan stå kvar i hundratals år, och när väl fastigheten är byggd, går det rädda väldigt lite av värde om det visar sig vara olönsamt att hyra ut den, till exempel på grund av att staten inför en hyresreglering. Det enda du kan göra är att sälja den, men vem vill köpa en hyresfastighet som det inte går att göra en vinst på?

Av bland annat detta skäl är förutsägbarhet väldigt viktigt när det gäller byggandet av hyresfastigheter. Det räcker inte att det är lönsamt att bygga och hyra ut lägenheter idag för att det skall byggas: den som bygger måste vara säker på att det även kommer att vara lönsamt, säg de närmaste femtio åren; att hyrorna inte kommer att regleras, att det offentliga inte kommer att börja bygga, och så vidare.

Det är bland annat av detta skäl som hyresregleringar och offentligt byggande är så skadliga. När man en gång infört dem, tar de väldigt länge att reparera skadan de åstadkommit. De negativa effekterna lever kvar långt efter att de avskaffats på grund av den osäkerhet de skapar. Anledningen till detta är givetvis att de som kan tänka sig att bygga privata hyresfastigheter vill, när marknaden avregleras, försäkra sig om att införandet av marknadshyror och ett byggstopp för den offentliga sektorn inte är tillfälligt; att de inte återvänder när den privata fastigheten väl är byggd, vilket skulle försätta den privata byggaren i en väldigt ofördelaktig position.

Att den privata sektorn inte började bygga så fort hyrorna avreglerades är inte konstigt. De ville vänta och se om denna förändring verkligen var varaktig, eller om hyrorna skulle återregleras efter ett par år eller om den offentliga sektorn återigen skulle börja bygga. Och med facit i hand gjorde de rätt som var försiktiga. Det offentliga bygger nu som aldrig förr och hyresgästföreningen och socialdemokraterna, med Eva Ringwall i spetsen, har börjat kräva att hyrorna åter skall regleras. Med facit i hand var det ett väldigt smart beslut att avstå från att bygga 1999 när hyrorna släpptes fria.

Om vill att det skall byggas lägenheter i privat regi på Åland är det ett ord som är viktigare än alla andra: förutsägbarhet. Politikerna på Åland måste, med en stor majoritet, deklarerar att man har för avsikt att behålla marknadshyrorna under en väldigt lång period. Man måste också, från Mariehamns stads håll, deklarerar hur många fastigheter man ämnar bygga under säg de nästa femtio åren. De som har kunnande och möjlighet att bygga i privat regi på Åland måste kunna vara säkra på att politiken inte läggs om varje gång det är val eller att det offentliga mitt i allt börjar vansinnesbygga, som sker nu. Då kan vi på sikt skapa en fungerande bostadsmarknad på Åland.

Kommentarer»

1. bs - april 26, 2007

Ett bra inlägg i debatten om bostadssubventioner. Tack för din insats!

2. Fredrik Gustafsson - april 27, 2007

Tack 🙂 Har egentligen inte tid att debattera med dem, men det går bara inte att ge hyresgästföreningen fritt spelrum.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: