jump to navigation

Bidragskarusellen april 30, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Skatter.
trackback

Ni som läst dagens Ålandstidning har säkert noterat att landskapet i ännu större utsträckning än tidigare kommer att ösa bidrag över företag på Åland, givet att de är exportinriktade och främjar en ökad sysselsättning. Det är givetvis inget positivt med att hela det Åländska näringslivet görs bidragsberoende, och att vissa företag stöds med hjälp av bidrag som deras konkurrenter, som kanske har blivit utan bidrag, har tvingats betala genom skatter.

När det gäller denna fråga finns det dock en förmildrande omständighet, nämligen att Åland inte har tillgång till skatteinstrumentet. Det enda sättet landskapet Åland kan betala tillbaka lite av den skatt som de Åländska företagen tvingas betala, är genom bidrag. Alla inser att det givetvis vore mycket bättre att helt enkelt sänka vinst- eller kapitalbeskattningen, men det är som bekant inte möjligt för Åland idag. Personligen tycker jag att just denna bidragskarusell som skapas av att Åland inte har egen behörighet i skatteområdet är ett av de starkaste skälen för varför Åland just skall överta beskattningen.

Annonser

Kommentarer»

1. Andrew Hagmark-Cooper - maj 1, 2007

Jag håller med för en gångs skull!

2. Carl-Anton Kiviö - maj 2, 2007

En battre metod ar att dela ut av klumpsumman till kommunerna och oronmarka dessa pengar for skattesankningar.

Att gora foretagen bidragsberoende ar enormt destruktivt, istallet for foretag som gar runt for att de har bra ideer och en effektiv metod far vi foretag som gar runt for att de vet hur man bast fifflar for att fa bidrag. Antagligen kommer det att galla att ha en bra kontakt med politikerna eller tjanstemannen for att fa bidrag till sitt foretag – korruption.

Aland ar pa god vag att bli en bananrepublik.

3. Fredrik Gustafsson - maj 2, 2007

Håller helt med. Jag anser dock att, allt annat oförändrat, det är det bättre att sänka, i första hand, de osynliga skatterna (som t.ex. arbetsgivaravgiften) och, i andra hand, de statliga skatterna (som tex statliga inkomst-, företags- eller kapitalbeskattningen), än att sänka kommunalskatten. Detta på grund av att jag anser att så stor del av skatten som möjligt skall tas ut i synliga och kommunala skatter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: