jump to navigation

Vilket genomslag! maj 4, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Val 2007.
trackback

Min kampanj inför höstens val har verkligen fått en rivstart. Ålandstidningen har idag en rätt omfattande artikel som dels är baserat på ett pressmeddelande jag skickade ut i går och även det som står skrivet på denna sida. De intervjuar även liberalernas ordförande Viveka Eriksson (se nedan).

Föga förvånande är vinkeln i artikeln hur mina klassiskt liberala åsikter passar in i det tydligt socialliberala, nästa socialdemokratiska, liberalerna. För mig handlar det hela dock om att vara ärlig med jag egentligen tycker från början. En person kan inte gå in i ett val med en dold agenda. Som jag förklarar i min text är dock en privatisering av sjukvård, skola och omsorg inte frågor jag kommer att driva i denna valrörelse, utan mer har karaktären av personliga, utopistiska mål som jag hoppas kunna bilda opinion för någon gång i framtiden.

Samtidigt som mitt slutmål med politiken skiljer sig från de flesta andra inom liberalerna, ställer jag mig dock bakom partiets olika program. Jag stöder helt liberalernas språkpolitiska program och ställning i språkfrågan. Jag ställer mig bakom partiets kommunpolitiska program, och stöder partiets linje att man inte skall påtvinga en reform ovanifrån. Och även om partiet inte har formulerat ett näringspolitiskt program än, upplever jag att det finns stöd för mina förslag att liberalisera näringsrätten och jordförvärvsreglerna. En privatisering av Marstad har antagligen väldigt lite stöd inom partiet, men jag har vissa förhoppningar om att detta kan komma att ändras i framtiden.

Så de som hoppas på sprickor inom liberalerna i höstens val lär nog bli besvikna. Även om jag har vissa avvikande åsikter, kommer jag att dra åt samma håll som de andra med utgångspunkt i de program som finns. Att sedan de flesta som ställer upp väljer att profilera sig lite olika och driva egna frågor är helt normalt, och det kommer jag inte att vara ensam om.

Till sist måste jag även tydliggöra att jag inte vill avskaffa bilbältestvånget. Det enda jag vill är att den som äger vägen (eller vattnet när det är fråga om båtar) skall bestämma vad som är och inte är tillåtet på den aktuella vägen (eller vattnet). I och med att landskapet äger majoriteten av vägarna på Åland, är det de som sätter reglerna för vad som gäller på dessa vägar. Jag skulle inte vilja köra på en allmänväg utan bilbälte, eller ens på en väg där andra inte använder bilbälte. Jag har däremot rätt att inte använda bilbälte på till exempel min privata väg till sommarstugan eller att inte använda flytväst när jag ger mig ut i mitt privata vatten, samtidigt som jag givetvis har rätt att kräva att andra gör det, så länge det gäller min privata mark eller mitt privata vatten.
Fredrik Gustafsson

Annonser

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - maj 4, 2007

Jag vill ju inte ”rain on your parade”, men jag tycker att Viveka Eriksson verkade minst sagt avigt inställd till dig. Hon är ju öppet nedlåtande med sitt löjliga tjafs om att ”ungdomar måste få vara lite tillspetsade”. Vad är det för skitprat? Med den enda meningen lyckades hon på ett umärkt sätt inkapsla politikens essens:

Du kan ha vilka fina idéer som helst, men i slutändan är det partiet och den stora ledaren som bestämmer vad du ska tycka.

Dessutom vänder hon ju sig direkt mot allt tal om privatisering och liberalisering. Hon är precis lika mycket socialist som alla andra tusans vattenmeloner som förpestar vår vardag med sin verbala diarré.

Skulle jag vara du skulle aldrig acceptera en sådan arrogant attityd från en vettlös kärring som för länge sedan tappat allt vad moral och övertygelse heter. Om du faktiskt vill göra någon skillnad och bära frihetens flagga framåt, så är det i första hand partiledningen du ska ta strid med. Men det är klart, om du kritiserar den stora, ofelbara ledaren lär du ju knappast bli nominerad.

Jag önskar dig all lycka till, Fredrik. Du kommer nog att behöva det. Jag har själv varit lite aktiv i libbarna när jag gick i lusse. Kanske jag kan lura med mig på några möten i sommar och ge dig stöd.

2. Xip - maj 4, 2007

”arrogant attityd från en vettlös kärring”

Tjoho, här skräder vi inte orden. Däremot verkar ju, som sagt, Fredrik och Viveka stå en bit ifrån varandra rent politiskt sett.

3. Fredrik Gustafsson - maj 4, 2007

Ha ha, när jag är inte alls arg på Viveka. Vi har en mycket god relation privat. Hennes uppgift är att vinna valet och då är det lätt att förstå varför hon måste säga som hon säger. Taktiskt sätt skadas varken partiet eller jag av hennes uttalanden, tvärtom. Min profil är ju att jag är en ung person med tillspetsade och annorlunda åsikter och det är ju kontentan av det hon säger. Inte vackert, men sådan är politiken. Och faktum är ju att hon inte håller med mig, och då måste hon ju säga det.

”Kanske jag kan lura med mig på några möten i sommar och ge dig stöd.”

Låter bra. Jag och Niklas (som utgör Ungliberalernas ledning) kommer att anordna ett antal fria debatter om diverse ämnen som riktar sig till alla personer under 30 år. På dessa tillfällen skulle det vara j-vligt roligt om du (eller någon annan frihetligt lagd person) dök upp! Mer om detta senare.

”Däremot verkar ju, som sagt, Fredrik och Viveka stå en bit ifrån varandra rent politiskt sett.”

Detta är dock ingen nyhet. Det finns dock andra inom liberalerna som är mer marknadsliberala. Jag är inte helt ensam, även om det är mycket, mycket nära 🙂

4. Bijk - maj 4, 2007

Vilka är de andra då?

5. Fredrik Gustafsson - maj 4, 2007

Mats Perämaa uppfattar jag t.ex. som genuint liberal. Han är dock inte nyliberal, utan en person med vettiga socialliberala värderingar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: