jump to navigation

Rent-seeking maj 16, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Ekonomisk politik.
trackback

Enligt bland annat Public Choice teorin är en negativ effekt av statliga stöd och bidrag att företag kommer att spendera mer pengar och tid på att försöka tillskansa sig dess bidrag, en aktivitet som endast omfördelar resurser och inte skapar något av värde. När nu även företag i Mariehamn även får söka stöd från Landskapet, får vi en chans att observera denna meningslösa aktivitet i ännu större utsträckning.

Annonser

Kommentarer»

1. Public Choice - maj 16, 2007

Det må vara meningslöst att företag tvingas ägna tid åt att söka ut meningslösa bidrag från staten men det är nog ännu värre att lämna kvar pengarna hos staten som sätter sprätt på dem i offentlig sektor. Hellre sänkt förstås men det finns som sagt värre saker än meningslösa företagsstöd.

2. Public Choice2 - maj 16, 2007

På Åland som lever under en ”klumpsumme-ekonomi” kanske man rent av kan se företagsstöd som en skatteåterbäring till företagen. Ungefär som ett ”Ålandsavdrag” för företag. Eller? Åtminstone flyttar det ju pengar från offentlig sektor till privat sektor.

3. Fredrik Gustafsson - maj 17, 2007

Håller med om att detta är en förmildrande omständighet.

4. Jakob Lundberg - maj 17, 2007

Men om ett företag arbetar åt staten så är det ju inte längre en del av den privata sektorn. Rent seeking för ett privat företag är samma som när en privat person arbetar som en byråkrat. Att personen eller företaget är privat spelar ingen roll, de arbetar båda åt staten och är därför del av den offentliga sektorn.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: