jump to navigation

Debatt om upphovsrätt och fildelning maj 21, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Seminarier.
trackback

Frågan om upphovsrätt och fildelning är en av vår tids allra största ungdomsfrågor. De flesta av dagens ungdomar har någon gång laddat ner och delat med sig av upphovsrättsskyddat material. Många gör det regelbundet. Detta innebär att de flesta ungdomar idag faktiskt är brottslingar i lagens ögon. Att de är att betraktas som laglösa pirater som jagas av den mäktiga film- och musikindustrin.

Trots att ingen annan fråga engagerar lika många ungdomar, tigs den mer eller mindre ihjäl av de etablerade politiska partierna. Det ordnas inga debatter, partierna har ingen officiell hållning i frågan, det utarbetas inga partipolitiska program, ingen tar några initiativ—faktum är att väldigt få etablerade politiker ens erkänner att de någon gång laddat ner en film.

Av bland annat dessa skäl kommer ett nyetablerat nätverk, bestående av politiskt intresserade personer under 30år, att anordna en debatt om fildelning och upphovsrätt tisdagen den 29:e maj klockan 18.00 i lagtingshuset i Mariehamn. Debatten riktar sig till alla under 30år som är intresserade av frågan, och syftar till att lyfta upp frågan på den politiska dagordningen. Någon kommer att möta deltagarna vid dörren och visa dem var lokalen är, och det kommer även att bjudas på kaffe och småbröd.

Fredrik Gustafsson (lib), flitig samhällsdebattör och forskare, kommer att inleda debatten med ett kort anförande. Efter detta är ordet fritt. Bland de som redan anmält intresse återfinns bland andra Simon Pellas, nyvalt språkrör för Ungcentern och studerande vid Ålands Lyceum, samt Oskar Hellstrand, studerande vid Ålands Sjömansskola och aktiv inom Piratpartiet.

Frågor kan riktas till:
Fredrik Gustafsson
tel.nr: 0400-962999
E-post: mail[at]fredrik.ax

Annonser

Kommentarer»

1. Fredrik Gustafsson - maj 21, 2007

Kommer att intervjuas per telefon i Ålands Radio imorgon tisdag cirka klockan 17.30 om denna debatt.

2. Xip - maj 21, 2007

Varför bara för dom under 30? Borde det inte vara av intresse att få med ”vuxen-generationen” i denna fråga också?

3. Fredrik Gustafsson - maj 21, 2007

Syftet med dessa debatter är just att de skall vara för unga personer. Förhoppningsvis kan vi få uppmärksamhet för och skapa en debatt kring de frågor vi tar upp och på detta sätt involvera ”vuxengenerationen”.

Vi kommer säkert att bjuda in personer över 30 (som gäster) i framtiden, och vi kollar ju inte direkt leg vid dörren, men jag tror att det finns en poäng med att reservera dessa debatter för just ungdomar. Poängen är inte att etablerade politiker och vuxna skall komma dit och debattera mot (läxa upp) ungdomar, utan att ungdomar skall debattera mot andra ungdomar.

4. aginamist - maj 21, 2007

Det här kanske är en dum idé men men..

Hur skulle det vara att spela in och lägga ut på Internet? Kan va kul att lyssna på då man inte kan närvara samt att det eventuellt lockar någon att komma nästa gång?

5. Fredrik Gustafsson - maj 22, 2007

Hm, kanske skulle vara något. Tror dock det får vänta till ett tillfälle min brorsa är på Åland, han har inspelningsutrustning. Jag borde iofs ha en mikrofon, men jag vet inte hur kvalitén skulle bli. Rörliga bilder är kanske lite övervåld, tar upp för mycket utrymme om jag skall lägga upp det på sidan.

6. Fredrik Gustafsson - maj 22, 2007

Notis i Nyan. Maila gärna iväg inbjudan till de som ni känner och som kanske skulle vara intresserade av att komma. Det bjuds ju till och med på kaffe 🙂

7. aginamist - maj 22, 2007

Kanske någon annan har utrustning för det där?

Jag tror att just en sån här debatt kunde locka ungdomar att debattera politik.

8. Christian Engström - maj 22, 2007

Bra initiativ. 🙂

Jag la upp en tråd om evenemanget i Piratpartiets forum på http://forum.piratpartiet.se/Topic76703-15-1.aspx

Hoppas det blir välbesökt.

9. Fredrik Gustafsson - maj 22, 2007

Tack för det! 🙂

10. Fredrik Gustafsson - maj 22, 2007

Intervjuades precis i radion över telefon om debatten. Föredrar definitivt att sitta i studion där man kan se personen som intervjuar en (man kan se om de ler och nickar eller förbereder en attack).

Blev faktiskt ställd mot väggen två eller till och med tre gånger. Bland annat frågade personen som intervjuade mig om ett nätverk som bland annat består av politiskt bundna personer faktiskt kan anses vara politiskt obundet, om detta är ett led i min egen valkampanj, samt hur ofta jag själv laddar ner film.

På den första frågan svarade jag att närverket i praktiken är obundet eftersom det består av personer från så många olika partier och att det inte längre är ETT parti som håller i trådarna.

Jag svarade även att dessa debatter inte är ett led i min egen valkampanj. Jag tycker helt enkelt det är roligt och givande att träffa och debattera med folk. Dessutom, vilket jag inte nämnde i radion, tror jag inte det är en bra ide att göra fildelning till en valfråga för min egen del: jag anser att fildelning av upphovsrättsskyddat material inte skall vara lagligt samtidigt som jag själv hycklar och laddar ner som om jag skulle ha betalt för det 🙂

Jag erkände dock, apropå den sista frågan, att jag laddar ner oftare än jag borde trots att jag anser att det inte borde vara lagligt.

11. Fredrik Gustafsson - maj 22, 2007

Måste dock förtydliga att jag har oerhört svårt att bestämma mig i denna fråga. De som är för en legalisering av nedladdning har en del bra argument. Kanske jag kan bestämma mig på tisdag.

12. Jakob Lundberg - maj 23, 2007

Som jag ser det finns det ingen upphovsrätt. Däremot finns det en kopieringsrätt som man genom kontraktsöverenskommelse kan frånsäga sig. Dvs man kan vid t.ex. köp av en vara ingå ett kontrakt som förbjuder en att kopiera varan.

Därför ser jag möjligheten till ett copyright system utan att trampa på någons rättigheter.

13. Fredrik Gustafsson - maj 23, 2007

Men man behöver inte köpa varan för att kopiera den. Säg att du komponerar en låt och att jag får höra låten utan att jag köpt skivan (jag kanske hör den genom ett öppet fönster). Säg att jag går hem och spelar in ett rent plagiat av låten och släpper den på en skiva. Kränker jag dina rättigheter då?

Tycker annars detta var en av de bättre lösningar på denna fråga jag hört, att det just handlar om avtalsfrihet och inte upphovsrätt. Det trillade nog ner en liten polett någon stans även om jag själv har hävdat något liknande ett tag. Fast problemet hur man skall garantera att folk respekterar dessa rättigheter, utan att göra intrång i folks privatliv, finns väl fortfarande kvar.

14. Kaj Grüssner - maj 23, 2007

Frågan handlar alltså huruvida man enbart köpt nyttjanderätten eller om man köpt äganderätten till vad som skapats. Alltså, när jag köper en CD-skiva har jag bara köpt nyttjanderätten till skivan, dvs jag får spela den när och hur jag vill. Men jag har -inte- köpt äganderätten till musiken på skivan, varför jag -inte- får börja kopiera, plagiera och vidaredistribuera låtarna. Typ.

Fildelning och upphovsrätt är mycket intressanta ämnen. Jag skall nog försöka fixa mig på plats nästa på tisdag.

15. Fredrik Gustafsson - maj 23, 2007

Det handlar väl om att den som säljer skivan helt enkelt får ställa krav på hur du använder skivan du köper. Till exempel att du inte får spela upp den för dina kompisar, kopiera den, sälja den vidare, hyra ut den, ja, vad som helst egentligen. han säljer fortfarande skivan till dig och du äger den, men iom att han ställer dessa krav förstör han en stor del av det värde som finns inbyggt i skivan. Du köper och äger i denna mening inte samma produkt som om han inte skulle ha ställt några krav alls.

Hoppas du dyker upp! Skulle vara roligt om jag inte är den enda nyliberala galningen där.

16. Kaj Grüssner - maj 23, 2007

”Nyliberal galning”?

Du menar väl upplyst och vis, befriad från den socialistiska hjärntvättens mörka grepp? 🙂

Som Walter Block sade så vackert:

”I believe the market is the best and last hope for our civilisation.”

Men jo, det handlar om vad du egentligen har köpt. Nyttjanderätten till skivan eller äganderätten till musiken. Det ligger i artistens intresse att överlåta det förra, medan konsumenten sällan eller aldrig har något större intresse av det senare. Det är ju egentligen det som skivbolagen härjar om med sina ändlösa listor på vad man inte får göra när man väl köpt skivan.

17. Fredrik Gustafsson - maj 23, 2007

Fast i en värld full med galningar är det den friske mannen som framstår som galen, för att han inte ser de små blå trollen som alla andra kan se.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: