jump to navigation

Underhållningsdags juni 14, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Småprat.
trackback

Först skall ni ta och surfa in på denna sida. Jag är litet av en seriedyslektiker, men dessa typer av serier tycker till och med jag om. Personligen tycker jag även att detta var i dråpligaste laget. Och att babianvänstern lyckas skylla precis allt som är fel i Palestina på Israel och Väst, till och med när Palestinerna nu dödar varandra för omväxlings skull, är ingen nyhet. Och medan Israels agerande är en ockupation, är det inbördeskrig som nu blossat upp ”tillfälliga interna stridigheter” och inget för Väst att ”hänga upp sig på”. De är för roliga.

Kommentarer»

1. Stefan - juni 15, 2007

Tack för klarsynt och bra inlägg!
Vänsterns fetisch mot Israel är patetisk och närmast patologisk. De har en så pass skruvad romatiserad fantasibild av palestinierna, att deras världsbild fullständigt går i krasch när de upptäcker att, precis som de flesta arabiska samhällen är uppbyggda av klaner och ”storfamiljer” med odemokratisk makt, så är det palestinska ”samhället” i händerna på en två mordiska terroristmiliser (Fatah och Hamas), utan någon som helst respekt för den egna befolkningen. Det enda som gäller är makt, och för detta syfte är man beredd att bestialiskt mörda varandra, även till priset av att den sjuka fantasin om ”Palestina” och ett ”palestinskt folk” går i upplösning.

2. Hlr - juni 15, 2007

Det tragiska som nu händer i de palestinska områdena är ingen slump. Utöver den decennielånga ockupationen, internationella isoleringen, bombanfallen och bulldozringarna, fängslandena och tortyren, misären och så vidare, så är Israel och dess allierade inne och petar mera direkt i myrstacken.

Som för ett halvår sedan när röda mattan rullades ut för Tony Blair och miljontals pund överfördes till Fatahs säkerhetsstyrkor: http://www.guardian.co.uk/israel/Story/0,,1975020,00.html

På 80-talet stödde Israel Hamas som en motvikt.

Det handlar om att söndra och härska. Palestinierna ska krossas militärt, lida i vardagslivet och splittras politiskt. Just nu går allt helt enligt planerna och Israelvännerna tindrar uppenbarligen av glädje som om det vore julafton.

3. Fredrik Gustafsson - juni 15, 2007

Utöver den decennielånga ockupationen, internationella isoleringen, bombanfallen och bulldozringarna, fängslandena och tortyren, misären och så vidare, så är Israel och dess allierade inne och petar mera direkt i myrstacken.

De flesta erkänner att Israel begår övergrepp. Jag ser inte Isreal som någon mönsterstat, tvärtom. Tyvärr är det så att så fort ett land hamnar under attack är friheten och respekten för de frihetliga rättigheterna som ryker. Detta är dock ingen ursäkt för Israels agerande, endast en förklaring.

Det handlar om att söndra och härska. Palestinierna ska krossas militärt, lida i vardagslivet och splittras politiskt.

Och vad tror du självmordsbombarna har för syften då? Att hjälpa Israel i sitt nationsbyggande och att underlätta vardagslivet för Israelen på gatan? Attacker på slumpmässigt utvalda civila är väl det allra effektivaste sättet att söndra ett samhälle inifrån och skapa ett lidande i vardagslivet.

Just nu går allt helt enligt planerna och Israelvännerna tindrar uppenbarligen av glädje som om det vore julafton.

Jag kan erkänna att vissa säkert kan känna sig nöjda att Hamas har hittat en ny fiende och att detta inbördeskrig antagligen raserar den felaktiga bild av Palestina som ett demokratiskt, snällt gulligullställe där alla går omkring i tjäcka schalar och dricker te. Jag fattar inte att vänstern stöder Palestina, som är en av världens mest korrupta och våldsamma ”stater”.

Däremot tror jag få har något att vinna på detta krig i längden. De flesta liberala Israeler ser säkert hellre att det bildas en stabil och fredlig Palestinsk stat som Israel kan leva i fredligt samförstånd med.

4. Jakob Lundberg - juni 15, 2007

Vad folk gör när de observerar dylika konflikter är att klassa ena sidan som ”de onda”. Sedan drar de den oftast felaktiga slutsatsen att den andra sidan måste vara ”den goda” sidan.

Och att bara dela upp en konflikt i två olika grupper är sällan tillfredsställande.

5. Fredrik Gustafsson - juni 15, 2007

Håller helt med. Jag anser dock att det är mer förståeligt att marknadskära personer anser att Israel hör till ”the good guys” än att vänstermänniskorna tar Palestinas sida. Israel bildades på ett hyfsat liberalt sätt där människor helt enkelt köpte upp mark. Dessutom har Israel på senare tid seglat upp som ett ekonomisk under som för en ekonomiskt sett ganska liberal politik (ligger dock bara på 37 plats i economic freedom of the world).

Jag förstår dock inte vad som är speciellt kommunistiskt eller vänster med Palestina. Så jag tycker det i första hand är vänstern som använder sig av devisen att min fiendes fiende är min vän.

6. Kaj Grüssner - juni 15, 2007

Man frågar sig ju lite var alla demonstranter höll hus under det kinesiska statsbesöket i Sverige. När Bush kommer drar tiotusentals ut på gatorna och skriker och förstör. Men Kina har ju rätt politisk färg, så att landet är en kommunistisk diktatur som ockuperar Tibet, blandar sig i Nepals inre angelägenheter, mobbar Taiwan, drar stor nytta av globaliseringen och ökar sina CO2-utsläpp lavinartat gör ju inte så mycket. Allt detta görs ju i den socialistiska solidaritetens namn. Fy tusan för socialisthycklare, vilka som bekant innefattar palestinavännerna.

7. Mattias - juni 15, 2007

Ehhhh, Kaj,

du tillämpar visst den klassiska ”vänstern har inte protesterat mot det här, alltså är de hycklare”-tekniken. Vi har hört den förr. Damned if you do, damned if you don´t, kallas det visst.

Låt mig då
a) konstatera att vi inom vänstern har inte mycket tid, pengar och resurser som helst. Man måste prioritera. Vad tycker vi är viktigast. Det förstår du kanske? Det är inte samma sak som att man älskar Kina.
b) vända på det: borde inte DU vara ute och dels protestera hårt mot den kinesiska diktaturen, OCH protestera mot att alla dina polare i det svenska näringslivet svassar för besökaren, OCH protestera mot Reinfeldts doktrin om att inte säga ett knyst om mänskliga rättigheter?

Kunde man ju tycka. Eller så kanske du kan avhålla dig från så uppenbart fånig debatteknik?

8. Fredrik Gustafsson - juni 15, 2007

vi inom vänstern har inte mycket tid, pengar och resurser som helst.

Fast det faktum att ni har begränsade resurser förklarar inte varför (nästan) alla vänstermänniskor väljer att fokusera på USA. Jag menar, vore det inte mer rimligt att istället för att sälla sig till den x-miljoner starka motståndet mot USA, istället kritisera Kina? Marginalavkastningen borde vara betydligt större.

borde inte DU [Kaj] vara ute och dels protestera hårt mot den kinesiska diktaturen, OCH protestera mot att alla dina polare i det svenska näringslivet svassar för besökaren, OCH protestera mot Reinfeldts doktrin om att inte säga ett knyst om mänskliga rättigheter?

Vi liberaler kritiserar Kina rätt hårt, och om du tror att Reinfeldt eller är speciellt poppis bland liberaler tar du väldigt fel. För att ta ett exempel från ett blogginlägg som Johan Norberg skrev för ett par dagar sedan:

The consensus seems to be that prime minister Fredrik Reinfeldt proved his critics wrong and sent a strong message to the visiting Chinese president Hu Jintao, by saying that ”we like human rights” and that ”human rights are important for Europeans”.

But that is not a strong message, that is just the kind of relativism the Chinese leaders want to hear. They know that we like human rights, just like they like labour camps and someone else likes ice cream. What Reinfeldt should have said is of course that we think that human rights are universal and that human rights are important for the Chinese.

Där fick du ett nyliberalt citat som kritiserade både Kina, dess bristande respekt för mänskliga rättigheter, samt Reinfeldts undfallanhet i just denna fråga. Med motbevisad än så kan man nog inte bli 😉

9. Kaj Grüssner - juni 15, 2007

Matthias

Jaså, vänstern har begränsade resurser. Så sent som igår hörde jag på nyheterna att socialdemokraternas studentförbunds ordförande och generalsekreterare hade missat att redovisa kvitton för 150.000kr. Studentförbundet, inte SSU eller själva partiet, studentförbundet. Är det vad du kallar brist på resurser?

Vänsterns hyckleri är väldokumenterat, både här i Norden och i världen generellt, och det blir extra uppenbart i fall som Kinas statsbesök. Dessutom verkar det sannerligen inte finnas brist på resurser när det skall demonstreras mot allt som har den minsta koppling till USA. Så var nu lite ärlig och erkänn att vänstern inte bryr sig över hövan om Kinas mycket värre övergrepp, i stället för att komma med bortförklaringar som helt uppenbart är en ren lögn. ”Damned if you do and damned if you don’t” minsann…Skulle vänstern ens vara lite konsekvent skulle den slippa åtminstone en del av kritiken.

Jag har annars absolut inget skäl att springa ut att protestera mot vare sig Kina, USA eller någon annan. Det finns andra sätt att uttrycka sin kritik, t.ex genom att debattera med sina medmänniskor på webforum, i tidningar och annars bara. Dessutom är det knappast min sak att säga åt kineserna och amerikanerna hur de ska leva. Jag kan vara kritisk till deras val, men hur jag framför den kritiken väljer jag själv. Och jag föredrar att -inte- dra fram på gatorna skrikandes slagord, brännandes flaggor och kastandes sten omkring mig.

”protestera mot att alla dina polare i det svenska näringslivet svassar för besökaren”

På tal om fånig debatteknik 😛

10. Fredrik Gustafsson - juni 15, 2007

Från DN:

De senaste åren har det de två fraktionerna drabbat samman flera gånger, men hatet har aldrig tidigare varit så oförsonligt. När Hamasmilisen erövrade högkvarteret i Gaza rapporteras de ha skjutit ihjäl Fatahmännen en efter en. Hatet avspeglas också i torsdagens uttalande av Nezar Rayyan, en hög Hamasledare:

– Det kommer aldrig att bli någon dialog med Fatah, endast svärdet och geväret gäller. Striden står mellan muslimer och de otrogna, och om Gud vill kommer vi att hålla fredagsbönen i presidentens kansli och omvandla säkerhetshögkvarteret till en moské.

Yikes


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: