jump to navigation

Offentligt slöseri juni 27, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Välfärd.
trackback

Hbl:s huvudledare handlar idag om slöseriet inom den finska offentliga vårdsektorn.

Av alla icke-brådskande operationer är 30-40 procent ”till ingen nytta” för patienten. Vid landets hälsocentraler finns det 2-3 gånger ”för många” läkartjänster. En tredjedel av alla sjukhusbäddar används felaktigt för långvård; Finland skulle klara sig med 10 000 sjukhusplatser i stället för dagens 15 000. Röntgenbilderna är dubbelt så många som i Sverige, laboratoriepersonalen är tre gånger större än den behöver vara.

Att den offentliga sektorn innehar alla världsrekord i att slösa med resurser är ingen nyhet. Riktigt intressant blir det dock när ledarskribenten försöker dra några slutsatser.

Den viktigaste slutsatsen av alla nyckeltal som pekar på outnyttjad kapacitet inom finländsk vård blir – just det: att det finns kapacitet att svara på en växande efterfrågan. Efterfrågan kommer nämligen att växa, det är en naturlag. De äldre blir allt fler, och med ålderdomen kommer krämporna. Den sanningen gäller fortfarande, också om dagens medelfinländare kan räkna med ett längre och friskare liv än tidigare generationer.

Det är rätt fascinerande hur man kan vända detta slöseri med resurser till något positivt. Om man kokar ner resonemanget tycks det gå ut på att tack vare att vi slösar så mycket mer våra resurser idag kommer vi att ha mer pengar över till vård i framtiden. Det var en ny variant. Slösa mer så sparar du inför framtiden.

Annonser

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - juni 27, 2007

Att Hbl:s ledarskribenter skriver minst sagt konstiga ledare är ju inget nytt. Man häpnar faktiskt hur samtliga skribenter ständigt lyckas producera lågvattenmärken, trots att de helt uppenbart har mycket höga tankar om sig själva.

Ta gårdagens ledare, till exempel. Björn Månsson ondgör sig över EU:s ”bromskarlar” Polen och UK. Han förundrar sig över hur dessa länder vågar säga emot Merkel och Barroso och på så sätt bromsa EU:s utveckling. Det faktum att EU är mycket impopulärt bland engelsmännen och att Blair kanske har större skyldighet att främja deras intressen över EU:s tycks inte Månsson kännas vid. EU är bäst och inget skall få stå i vägen för dess utveckling, absolut inga sådana dumheter som folkomröstningar! Det var ju populärt med just sådana ända fram till folk började rösta ”fel”.

Max Arhippainen, som berömmer sig med att ha praktiserat som nationalekonom i tio år anser att staten inte bara kan utan även bör försöka styra ekonomin med offentligt spenderande och höjda skatter om vartannat. Därutöver försöker han vifta bort österrikisk kritik mot sin keynesianism med att hänvisa till Friedman och Hayek. Den förra var inte ens österrikare och den senera kritiserade Keynes mest just pga dennes felaktiga teorier om penningpolitik.

Johanna Westman efterlyser mänskliga rättigheter, kulturell diversitet och minioriteter som ”obligatoriska element” i grundskolans läroplan och uttrycker ilska och besvikelse över att främlingfientliga grupper får uttala sig offentligt.

Maken till socialistisk, paternalistisk och alltigenom dålig blaska får man leta efter.

2. Fredrik Gustafsson - juni 27, 2007

”Max Arhippainen, som berömmer sig med att ha praktiserat som nationalekonom i tio år anser att staten inte bara kan utan även bör försöka styra ekonomin med offentligt spenderande och höjda skatter om vartannat”

Låg han i koma under 60- och 70-talet månne?

3. Kaj Grüssner - juni 27, 2007

Som sagt, Hbl:s ledarskribenter är kanske inte världens främsta inom sitt område.

4. Jakob Lundberg - juni 27, 2007

Måttet på hur bra den offentliga sjukvården är har väl länge varit hur mycket den kostar. Detta med den uppenbara följden att politiker har aktivt jobbat på att höja kostnaderna. Jag menar givetvis inte att politiker nödvändigtvis är korkade utan att de helt enkelt inte har bättre information att jobba med.

5. Fredrik Mikael Johannes - juni 27, 2007

”Om man kokar ner resonemanget tycks det gå ut på att tack vare att vi slösar så mycket mer våra resurser idag kommer vi att ha mer pengar över till vård i framtiden.”

Jag noterade samma sak. Westmans recept verkar vara att satsa mer ”resurser” på att lösa resursslöseriet! Suck och stön.

Det faktum att sjukvård är en livsavgörande fråga, verkar hindra de flesta från att inse vad alla vet i princip: att centralplanering aldrig fungerar som man vill.

Har någon sett Sicko förresten?

6. Fredrik Gustafsson - juni 27, 2007

”Har någon sett Sicko förresten?”

Nej, har du?

7. Fredrik Gustafsson - juni 27, 2007

Notera f.ö. hur ledarskribenten sätter “till ingen nytta” och “för många” inom citationstecken. För henne är antagligen allt staten gör nödvändigt och de tjänsterna staten erbjuder kan aldrig bli för många. Roligt.

8. Henrik Jansson - juni 29, 2007

För att ytterligare lägga sten på börda för framför allt Kaj måste man ju i rättvisans namn konstatera att Hbl på intet vis är mera ”socialistisk, paternalistisk och alltigenom dålig blaska” än andra dagstidningar i vårt närområde. Nämn den dagstidning i Finland eller Sverige var ledare inte förespråkar statliga lösningar av ena eller andra slaget.

Sedan skulle jag gärna nyansera Kajs beskrivning. ”Socialistisk”: absolut. ”Paternalistisk”: nja, åtminstone av de orsaker som Kaj räknade upp säger jag hellre maternalistisk (ännu värre alltså). ”Alltigenom dålig blaska”: eftersom ledarna inte är hela tidningen krävs det nog lite mera bevismaterial för att fälla den domen. Lite punktknulleri så här på förmiddagen innan det är dags att gå på jobb – till Hbl. 🙂

9. Fredrik Gustafsson - juni 29, 2007

Nu kommer det antagligen inte dröja länge innan de omnämnda ledarskribenterna hittar hit. Som både Kaj och jag fått erfara går det inte att prata skit om någon på denna blogg utan att denna person förr eller senare får reda på det. Det är för djävligt.

För att inte Hbl skall sluta ta in mina insändare i framtiden vill jag därför påpeka att Hbl är en alldeles utomordentlig tidning med väldigt begåvade ledarskribenter 🙂

10. Kaj Grüssner - juni 29, 2007

Henrik Jansson

Du har givetvis fullständigt rätt i det att Hbl sannerligen inte är omgiven av bättre tidningar. Mitt omdöme var inte satt i relation till övriga tidningar, och uttrycket ”…får man leta efter” använde jag mig eftersom det passade ur rent poetiskt perspektiv.

Och nej, ledarna är inte hela tidningen, men jag tror inte att någon vill att jag ska börja lufta mina åsikter om sportsektionen, och insändarsidan är nu vad det kan vara på ett så lite område som svenskfinland. Dock skall det tillstås att Utrikessidorna har fått sig ett kraftigt uppsving sedan mitten av maj. En omfattande artikelserie om Ron Paul skulle göra denna sektion, den enda verkligt fungerande, till en veritabel raketryggsäck för tidningen ifråga.

Jag har också på känn att musikrecenssionerna kommer att förbättras märkbart inom en snar framtid.

11. Fredrik Gustafsson - juni 29, 2007

”och insändarsidan är nu vad det kan vara på ett så lite område som svenskfinland.”

Har dock på känn att just denna del kommer att förbättras. 8)

12. Olof Erland - juni 29, 2007

”…fascinerande hur man kan vända detta slöseri med resurser till något positivt… Det var en ny variant. Slösa mer så sparar du inför framtiden.”
Inte så nytt,men beroende av perspektiv.
”Organisational slack” i organisationsteorin betyder slöseri med resurser (resursöverflöd,slakhet; besläktat med ”X-efficiency”).
Den bästa strategin för en företagsledare eller en konsult är att söka sig till maximal ”slack” där det är lättast att genomföra reformer med positivt resultat.

13. Fredrik Gustafsson - juni 29, 2007

Fast det finns väl ändå en avvägning mellan mängden ‘slack’ och kostnadsminimering. Inget företag kan väl överleva om den bara maximerar slacken. Nu kan man ju tyvärr inte säga om sjukvården i Finland har för mycket eller för lite slack (eller i vilka andra avseenden den är effektiv eller ineffektiv) eftersom den drivs i offentlig regi.

14. Olof Erland - juni 29, 2007

Du menar väl ”minimera” slacken, dvs kostnadsminimera, fintrimma etc.
”Lean production” är en metod att minimera slack som anses kunna leda till ”orgnaisational anorexia” och till dåligt arbetsklimat (”lean means mean”).
En utgångspunkt för den framtida hälso- och sjukvården är att jämföra med marknadslösningar eller benchmarking.
Slacken skall samtidigt utgöra ett positivt resursöverflöd, som ger utrymme för oväntade händelser,experiment och inidviduella och sociala andningspauser, såsåom meditation, nätsurf och kaffe ;-).

15. Jakob Lundberg - juni 29, 2007

Att effektivisera en statlig organisation är som du säger mycket svårare än att bara minska på slacken. I vissa fall kan överkapacitet vara absolut nödvändigt medan i andra fall kan vara helt onödigt. En organisation som jobbar utan marknads priser och vinst beräkningar saknar informationen som krävs för att skilja på de två. Det bästa sättet är mycket riktigt att försöka efterlikna privata lösningar så långt som möjligt. Tyvärr finns det sällan identiska privata situationer som kan kopieras, utan det blir lösningar som inte är helt ändamålsenliga. Så länge det inte är frågan om sann privatisering blir det något av att ”leka” privat organisation.

16. Fredrik Gustafsson - juni 30, 2007

Sedan kan man knappast kalla att utföra onödiga operationer för slack. Istället för att operera folk som inte egentligen behöver opereras kan folk meditera, dricka kaffe och gå in på fredrik.ax.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: