jump to navigation

Globalisering leder inte till ökade klyftor juli 7, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Handel, Insändare.
trackback

Jag är tacksam för Johanna Westmans svar på min insändare, men jag håller inte med henne om att globaliseringen, ”medfört ökad polarisering och växande inkomstklyftor”. Detta oavsett om man talar om klyftor mellan eller inom länder. Bland annat har ekonomerna David Dollar och Aart Kraay på Världsbanken studerat sambandet mellan globalisering och inkomstföredelning i artikeln ”Trade, Growth and Poverty”. De har funnit att de länder som genomgått en liberalisering och ökat sin handel varken upplevt ökade eller minskade klyftor över lag. Dollar och Kraay drar slutsatsen att, ”det finns ingen systematiskt tendens där handel innebär ökade klyftor, vilket skulle kunna underminera dess positiva inverkan på tillväxt och fattigdomsminskning.”

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - juli 11, 2007

Westman gör en logisk kullerbytta i sitt svar, som nu egentligen inte är något svar alls. Dessutom anser jag att detta ständiga tjat om inkomstklyftor börjar bli en aning utnött, för att inte tala om att det har mycket litet relevans till själva debatten.

2. Fredrik Gustafsson - juli 11, 2007

Sant. Klyftorna kan ju öka fastän alla får det bättre. På henne verkar det vara bättre om ingen får det bättre, bara klyftorna hålls oförändrade.

3. Henrik Jansson - juli 11, 2007

Men det är ack så vanligt att tänka på det där sättet! Om folk bara i stället skulle inse hur långt vi har kommit mot att få fattigdom att försvinna helt och hållet i stället för att tjata om klyftor. Varför Westman nämner kvinnor och barn vet jag inte.

4. Kaj Grüssner - juli 11, 2007

Kvinnor och barn är mest utsatta, det poängterar hon gång efter annan. Den logiska kullerbyttan hon gör är givetvis då hon påstår att dessa får de sämre, eftersom de hade det sämst från början.

Ingenting kunde vara mer fel. Den relativa förbättringen är ju givetvis störst hos de som har det sämst. Kvinnor har varit och är ännu idag underordnade män i många kulturer runt om tredje världen. Se bara på alla islamska stater. De har nekats rätt till utbildning, rätt till arbete och rätt till eget företagande. När dylika ekonomiska regleringar tas bort innebär det ju en fantastisk förbättring för dem, samtidigt som det knappt alls påverkar de rika männen på toppen av samhället.

Det är framför allt feminister och whatever kvinnorättskämpar som skall glädjas över den ekonomiska liberaliseringen. Men vad gör de? Jo precis tvärtom. Vad kan man säga? Tusans synd är det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: