jump to navigation

Näringsrätten är protektionistisk juli 16, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Insändare, Näringsrätten.
trackback

Ålands framtids språkrör Rolf Granlund och Erik Schütten är väldigt flitiga insändarskribenter. Tyvärr verkar de inte vara lika flitiga när det gäller att läsa insändare. Dessa två herrar hävdar i en insändare i Ålandstidningen (14.7) att näringsrättens huvudsyfte är och bör vara att fungera som ett språkskydd, vilket även var dess ursprungliga syfte, även om den fyller denna funktion ganska dåligt på grund av bristande kontroll.

I våras visade jag i en debattartikel (som Granlund och Schütten uppenbart missat) i samma tidning (2.5) att näringsrättens huvudfunktion inte är att fungera som ett språkskydd. Näringsrätten är och har alltid varit tänkt som ett protektionistiskt verktyg. Huvudsyftet med näringsrätten har från början varit att stänga ute utländska företag från den Åländska marknaden. Den aktuella lagtexten slår till exempel fast att ”näringsutövningen skall handhas av lokalbefolkningen”. Jag känner till få andra länder i världen som har en så, på pappret, fientlig inställning till utländska investeringar.

Faktum är att språkkravet endast utgör ett i raden av krav som ställs på alla företag som vill bedriva näringsverksamhet på Åland. Andra krav är att 2/3-delar av styrelsen ska ha åländsk hembygdsrätt, att bolaget ska ha sin hemort på Åland, att, ”betydande förädling av varor och tjänster sker lokalt på Åland” och att företaget ska använda sig av lokala resurser, tjänster och råvaror. Vad har dessa krav med språkskydd att göra?

Om Ålands Framtid verkligen menade allvar med att förfina näringsrätten så att den endast utgör ett språkskydd (och inte ett potentiell väldigt skadligt handelshinder) borde de föreslå att vi skall stryka alla krav som i dag finns inbakade i näringsrätten och som inte har med språk att göra. Det vill säga, att det enda kravet för att få bedriva näring på Åland är att verksamheten sker på svenska. Istället verkar de vara mer angelägna om att skärpa kontrollen ytterligare, och införa ännu fler socialistiska element i den Åländska ekonomin.

Publicerad i Tidningen Åland 18.7

Kommentarer»

1. Kaj Grüssner - juli 16, 2007

Citat av Schütten från kommentardiskussionen i anslutning till deras insändare.

”Det är en ren myt att det är näringsrätten som skapar de höga priserna på Åland, det FINNS INGA UNDERSÖKNINGAR SOM GER BELÄGG FÖR DETTA. Däremot FINNS undersökningar som klart och tydligt visar att näringslivets problem handlar om avsaknaden av VAT-nummer, valutagränsen mot Sverige, ökad byråkrati för skattegränsen som är dyrast västerut, att Åland inte är ett eget handelsområde osv.”

Att protektionism höjer prisnivån är tydligen en myt.

2. Jakob Lundberg - juli 16, 2007

Om det inte finns en empirisk undersökning på exakt det man diskuterar kan man givetvis inte göra några uttalanden överhuvudtaget. (Sarkasm)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: