jump to navigation

Frånvaron av ideologi juli 17, 2007

Posted by Fredrik Gustafsson in Val 2007.
trackback

Som någon av er kanske märkt har Nyan inlett en serie där företrädare (ofta ordföranden) för de olika partierna får redogöra för sin politiska ideologi i en ledare. Jag tycker budskapet som serien försöker förmedla är bra: att det behövs mer ideologi inom den Åländska politiken. När man går och röstar anser jag att man måste ha klart för sig vilket typ av samhälle olika politiker vill ha. Annars blir det rätt att man endast röstar på den man tror kommer att stjäla minst och som verkar allmänt trevlig.

Johan Ehn inledde serien, och han håller sig åtminstone till uppgiften. Han beskriver sig själv som moderat liberal. Skulle säga att Johan består av lika delar socialliberalism och konservatism. Utgångspunkten är liberal, men ett resonemang om positiva rättigheter finns med och alla förändringar skall ske stegvis.

Nu brukar jag försöka att inte kritisera enskilda personer alltför mycket på denna blogg, men i och med att Roger Nordlund ändå är lantråd bör han tåla lite kritik. Nordlunds ledare återfinns i dagens Nya Åland och om detta varit en tentamen och jag varit examinator hade lantrådet fått underkänt.

Nordlund skriver överhuvudtaget inte om ideologi (vilket är uppgiften) utan bara om sig själv, sina erfarenheter och att han kommer att ställa upp i valet i höst. Man hade faktiskt önskat att Nina Fellman hade skickat tillbaka ledaren och bett Nordlund skriva en ny som faktiskt handlade om det den skulle handla om, det vill säga hans ideologi, om han har någon.

Annonser

Kommentarer»

1. Jakob Lundberg - juli 17, 2007

Min tolkning av Ehn är att han stödjer den allmänt accepterade ideologin precis som alla andra karriär politiker.
”politikens uppgift är att skapa förutsättningar för att individen skall kunna utvecklas. Detta inbegriper samhällets ansvar att skapa sociala skyddssystem som ska fånga upp oss när något inte går enligt planerna.”

Dvs det nuvarande systemet är det rätta, men om han fick styra skulle det fungera bra (till skillnad från nu).
”problemet är att det sociala skyddsnätet fungerar just som ett nät…Mitt mål med de sociala skyddssystemen är att skapa en social studsmatta eller en trampolin som lindrar fallet”

Så mycket annorlunda ideologi hittade jag inte i artikeln.

2. Fredrik Gustafsson - juli 17, 2007

”Dvs det nuvarande systemet är det rätta, men om han fick styra skulle det fungera bra (till skillnad från nu).”

Du slår nog huvudet på spiken där. Så tror jag man kan sammanfatta de flesta politiker på Åland. Åf skiljer sig lite i den meningen att de vill ha kvar nuvarande system, men vill bli självständiga för att få det att fungera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: